No és fàcil per a un estat jacobí com el francès el reconeixement de la diversitat nacional però avui l’Assemblea Nacional francesa ha aprovat la primera llei de protecció i promoció de les llengües regionals. El text legislatiu ha prosperat amb 247 vots a favor i 76 en contra i ha estat promoguda pel diputat bretó Paul Molac i afecta, entre altres, el català, l’occità, el basc, el cors i el bretó i defineix tres camps d’actuació: el patrimoni, l’educació i els serveis públics. La llei posa les bases per a la immersió lingüística, reconeix la retolació bilingüe i permet de posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès, com la ‘ñ’ del bretó i els accents propis del català.
En referència a l’ensenyament, la llei preveu la implementació de la immersió lingüística en l’escola pública, així com generalitzar l’aprenentatge de les diferents llengües pròpies des del parvulari fins a l’institut. Els diputats, a més, han recuperat avui un aspecte clau de la normativa, que permet de compensar econòmicament els municipis que tenen escoles immersives o bilingües i que reben alumnes d’altres localitats, un punt que comptava amb l’oposició del ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, i que havia estat suprimida per la comissió d’ensenyament de l’assemblea. 111 parlamentaris han votat a favor d’eliminar aquest punt i 188 en contra.
La xarxa d’escoles catalanes de la Catalunya Nord La Bressola ho han celebrat amb un tuit qualificant-ho de “moment històric” i remarcant que llei que “reconeix l’ensenyament immersiu ha estat adoptada per majoria absoluta a l’hemicicle de l’Assemblea Nacional”.
Un moment històric!
La llei que reconeix l'ensenyament immersiu és adoptada per majoria absoluta a l'hemicicle de la @AssembleeNat .
Enhorabona i gràcies @Paul_Molac! https://t.co/kMd2cjR8YD— La Bressola (@LaBressola) April 8, 2021
Protection patrimoniale et promotion des langues régionales | ✅ L'Assemblée nationale a adopté la proposition de loi en deuxième lecture.
En savoir plus ➡️ https://t.co/X85t3BdU5d#DirectAN pic.twitter.com/4Sp9wbn8aG— Assemblée nationale (@AssembleeNat) April 8, 2021