Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

La Generalitat Valenciana de Mazón s’espolsa les responsabilitats pel retard de l’alerta d’emergència: “No es podia llançar així com així”

Mazón i els responsables dels serveis d'emergències defensen que van seguir els protocols i assenyalen Interior

|

- Publicitat -

La Generalitat Valenciana deixa clar que no accepta les acusacions de negligència pel que fa a l’hora en què van enviar-se massivament els missatges d’alerta de Protecció Civil sobre la dana que va colpejar la regió. L’alerta de Protecció Civil dirigida als valencians i valencianes no va arribar fins a les vuit del vespre del dilluns, quan diversos pobles i carreteres ja estaven completament inundats; per si això no fos prou, el president valencià Carlos Mazón va dir hores abans que no calia fer alarmisme i que a les sis de la tarda ja hauria acabat l’episodi de pluges, tal com consta en un tall de vídeo que va difondre el mateix Mazón a les xarxes socials, i que després va esborrar.

Publicitat

Després d’una nova reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) presidida per Carlos Mazón, ha sortit a donar explicacions el cap del Consorci de Bombers de València, José Miguel Basset, sobre el funcionament del sistema d’alertes. Basset ha negat que les alertes s’enviessin tard i, de fet, ha defensat que el focus estava posat en els constants canvis en el nivell d’alerta que van produir-se el dilluns: “Ens hem ajustat a les variacions d’aquesta d’emergència emesa per l’Aemet en les forquilles horàries en què ens marcaven que ocorreria”. Així mateix, el cap del CBV ha afirmat que els procediments d’emissió d’avisos “estan regulats i són protocol·laris, no es poden llançar així com així, sinó que són l’últim element de l’avís”; també ha afegit que aquests missatges només s’emeten “en situació de risc imminent en funció de la informació disponible”.

D’aquesta manera, el Govern valencià i els responsables dels serveis d’emergències neguen rotundament que els missatges de Protecció Civil s’enviessin tard. El sistema d’alerta d’emergències a través dels mòbils no s’havia provat encara al País Valencià, de manera que el passat dilluns va ser el primer dia en què es va posar en funcionament, tot i que altres regions, com ara Catalunya, sí que han dut a terme proves per avaluar l’eficàcia i el funcionament de les alertes. Amb tot, però, aquests missatges que alertaven del perill de la situació i recomanaven evitar desplaçaments innecessaris van començar a enviar-se a partir de les vuit del vespre del dilluns, quan els ciutadans i ciutadanes feia hores que havien sortit de casa per a treballar, estudiar o comprar, ja que en cap moment es va instar des del Govern a aturar l’activitat.

Et pot interessar  Els Agents Rurals envien un contingent amb 30 efectius a València per col·laborar en les feines de neteja per la dana

Tanmateix, el poble de Paiporta va començar a inundar-se cap a les sis de la tarda. I la mateixa Aemet feia dies que alertava d’aquest fenomen; de fet, el matí del dilluns va reiterar l’avís, ja que es preveien pluges torrencials i intenses, així com fortes ratxes de vent. “Molta precaució! El perill és extrem. No t’apropis a lleres ni rambles. S’estan produint inundacions, la situació és molt complicada. Segueix les nostres actualitzacions” deia el missatge llançat per l’Aemet el dilluns a les 10 del matí.

Per aquest motiu, són moltes les veus que acusen el Govern de Carlos Mazón d’haver comès una negligència en haver ignorat els avisos sobre la perillositat de la dana, i haver mantingut totes les activitats com si res. Moltes altres, com ara l’entitat Acció Cultural del País Valencià, demanen la dimissió de Mazón i el seu executiu.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut