Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

La fiscalia de Barcelona vol arxivar la querella de Carles Vallejo per les tortures a la Comissaria de Via Laietana 43

Amnistia Internacional, CEAQUA i Irídia demanen que s'eliminin els obstacles legals per investigar els crims del franquisme

|

- Publicitat -

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha demanat arxivar la querella per les tortures que va patir Carles Vallejo a la Comissaria de Via Laietana 43 el 1971. El ministeri públic s’oposa a investigar aquesta denúncia, interposada pel centre Irídia i Òmnium Cultural, tot i que ja ha entrat en vigor la Llei de Memòria Democràtica.

Publicitat

Les entitats Amnistia Internacional, CEAQUA i Irídia han criticat el posicionament del ministeri, que ha justificat l’arxivament basant-se en el principi de legalitat, la Llei d’Amnistia i la prescripció dels delictes, fet que contradiu el dret internacional. En aquest sentit, les organitzacions lamenten els “obstacles legals i jurídics per no investigar un cas de tortures del 1971”.

Per això, han enviat una carta a la nova fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, per demanar-li que concreti les funcions de la nova Fiscalia de Sala i així conèixer si té capacitat per investigar crims del franquisme. També volen que clarifiqui si pot fer-se càrrec dels procediments iniciats, un cop ha entrat en vigor la llei.

Et pot interessar  VÍDEO | Carles Vallejo, torturat a Via Laietana 43, respon a Bolaños: "És el forat negre de la nostra memòria col·lectiva"

Així mateix, han recordat que el passat maig, el Jutjat d’Instrucció número 50 de Madrid va admetre a tràmit una querella presentada per Julio Pacheco, cridant a declarar el querellant per primera vegada i establint un “precedent històric”. En aquesta querella es van denunciar les tortures que va patir a la Direcció General de Seguretat el 1975, cas pel qual s’ha citat com a investigat José Manuel Villarejo i tres policies més de l’època.

Les mancances en memòria democràtica

Les entitats han reconegut que la creació de la Fiscalia de Sala en matèria de Drets Humans i Memòria Democràtica va suposar “un avenç en matèria de polítiques públiques de memòria a l’Estat espanyol”. Tanmateix, han avisat que la norma presenta “mancances” respecte al dret a la justícia i a la necessària investigació judicial dels crims del franquisme.

Si bé la llei reconeix el dret a la investigació a l’article 29, “no fixa les mesures necessàries per eliminar els obstacles a la investigació, enjudiciament i sanció dels crims comesos durant la Guerra Civil i el franquisme d’acord amb el Dret Internacional”. En aquest sentit, les organitzacions memorialistes i pels DDHH han manifestat que “aquests obstacles legislatius demostren poca voluntat i compromís polític per assegurar i protegir el dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició”.

Per tot plegat, han insistit en la necessitat de “modificar” la Llei d’Amnistia, incloure el principi de legalitat al Codi Penal i ratificar la imprescriptibilitat dels crims de lesa humanitat d’acord amb la legalitat internacional. Amnistia Internacional, CEAQUA i Irídia continuaran lluitant per “revertir la política d’impunitat i oblit mantinguda durant dècades a l’Estat”.

 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut