El Govern de les Illes Balears no exigirà el requisit de català per als 9.000 metges i infermeres interins que van finalitzar el procés d’estabilització aquesta mateixa setmana, malgrat les pressions dels seus socis de MÉS i d’entitats en defensa de la llengua. “Salut va plantejar un procés d’estabilització molt important per als professionals sanitaris sota els criteris de la Llei de normalització lingüística, però tenint en compte les categories deficitàries”, ha defensat la presidenta Francina Armengol en declaracions a IB3.
En un intent de treure ferro al retrocés en drets lingüístics, Armengol ha apel·lat a la voluntat del personal sanitari per aprendre català i “poder comunicar-se en les llengües del seu pacient”. Tanmateix, com a assenyalat Plataforma per la Llengua Illes Balears, la realitat és que la majoria de discriminacions lingüístiques tenen lloc a la sanitat.
Pel que fa a la crisi amb MÉS, Armengol ha assegurat que es manté la “més absoluta normalitat” amb la formació ecosobiranista, tot i les evidents discrepàncies respecte de l’exempció del requisit de català. Així mateix, ha anunciat que el reclamat Consell Social de la Llengua Catalana tindrà lloc “en els pròxims dies amb normalitat”, malgrat que l’Obra Cultural Balear (OCB) fa mesos que insisteix en la seva urgència.
Presidenta @F_Armengol, apel·lar a la voluntat dels sanitaris a conèixer la llengua pròpia no és la solució.
🏥 La majoria de discriminacions lingüístiques que es registren a l’ODDL van adreçades a @SalutGOIB.
🤔 Què pensa fer el @goib per a resoldre-ho? https://t.co/LugMbB3y9t
— Plataforma per la Llengua Illes Balears (@PLlenguaIlles) January 27, 2023