Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Una vintena de països acolliran actes relacionats amb la cultura balear

|

- Publicitat -

Un total de 18 països acolliran aquest any actes d’artistes, escriptors i acadèmics de les Illes Balears impulsats per l’Institut Ramon Llull, com per exemple Marroc, Irlanda, els Estats Units o en alguns estats de l’Amèrica Llatina. Entre els actes, destaca la reactivació del programa ‘Be Balears’ amb una setmana cultural a Buenos Aires, l’actuació de l’Orquestra de Cambra de Mallorca a Tunis, una actuació de Maria del Mar Bonet a Cuba, i circs i arts al carrer a Irlanda i al Regne Unit o la celebració al juliol de les Jornades Internacionals per a professors de català a Palma. Els actes s’han donat a conèixer aquest dimecres al matí en una roda de premsa a l’Institut d’Estudis Baleàrics, amb la presència de la consellera de Cultura balear, Fanny Tur, i el director de l’IRL, Manuel Forcano.

Publicitat

L’actuació de Maria del Mar Bonet a l’Havana anirà acompanyada d’una jornada literària, que inclourà la presentació de la traducció al castellà de ‘Cap al cel obert’ de Carme Riera, amb la presència de l’autora, la presentació de l’edició castellana de la biografia de Maria del Mar Bonet feta per Jordi Bianciotto i la darrera novel·la de Miquel Segura.

 

Un altre dels projectes destacats de l’IRL és la programació balear de circ i dansa que es durà a terme a Irlanda i que permetrà que per primera vegada el teatre de les Illes Balears desembarqui en aquest país. Del 7 al 13 de juny, i en col·laboració amb la Irish Street Arts, Circus & Spectacle Network, hi haurà presència de companyies balears en diversos festivals.

D’altra banda, a l’Spraoi Festival de Waterford també hi haurà petjada catalanobalear. Del 3 al 5 d’agost hi actuaran Circ Pànic, Hotel locandi i la companyia de circ EIA. El focus es completa amb la presència balear al festival ‘Out There’ a la ciutat de Great Yarmouth.

 

La Universitat de les Illes Balears acollirà, per primera vegada, les 33es Jornades internacionals per a professors de català a l’exterior, del 17 al 20 de juliol. El programa inclourà conferències, un taller sobre la nova gramàtica de l’IEC amb la participació de Nicolau Dols (UIB) i altres tallers. El taller per al professorat de nova incorporació l’impartirà la Dra. Rosa Calafat (UIB).

 

Durant el mes d’octubre de 2018 s’organitzarà ‘Be Balears’, una Setmana Cultural Balear a Buenos Aires en col·laboració amb alguns dels equipaments culturals estables més destacats de la capital argentina com ara la Sala Niceto, la Sala Tangente, La Usina del Arte, el Centro Cultural Recoleta i Timbre 4 entre d’altres. Hi haurà artistes representants de totes les Illes Balears, amb un 90% de música de tots els gèneres i 10% d’escèniques. Des de l’any 2011 que no se celebrava un programa cultural sota la marca illenca Be Balears a l’exterior amb el lema De Balears al món.

 

Un altre dels plats forts és el focus que el centre musical de referència del sud de França, Le Rocher de Palmer, dedicarà a la música de les Illes Balears. La programació arrenca el 5 d’abril amb la presentació de ‘Ferments’, un projecte transversal liderat per Miquel Brunet i que busca reflexionar sobre la identitat musical de l’illa de Mallorca. El divendres 13 de juliol Le Rocher de Palmer acollirà el folk mediterrani del grup Posidònia, que treballa per mantenir viva la música d’arrel tradicional de les Illes, però, amb un enfocament actual, renovador i contemporani.

 

A finals del mes de novembre, Bordeus acollirà una doble vetllada musical illenca, el repertori mediterrani i cinematogràfic de Tugores i la presentació del primer disc de Biel Fiol: ‘Cello Works’. Tancarà el ‘Focus Baléares’ a Rocher de Palmer el folk-pop dels mallorquins Donallop.

Altres actes són l’exposició ‘Cuando ir era volver’ de Toni Catany, que es pot veure del 9 de març al 20 de maig al Museo de las Artes Universidad de Guadalajara, a Mèxic. La mostra s’ha pogut veure prèviament a La Pedrera de Barcelona i al Casal Solleric de Palma.

 

Entre les activitats paral·leles a l’exposició s’han programat dues conferències de Biel Mesquida a Guadalajara i a la UNAM de Mèxic DF, i la presentació del documental “El tiempo y las cosas” sobre l’obra del fotògraf. L’activitat balear de l’Institut Ramon Llull també preveu que varis grups catalans i balears participin a festivals de Jazz del Marroc, del 14 al 22 d’abril.

 

Quant als actes internacionals de commemoració de l’Any Pompeu Fabra, acadèmics de la Universitat de les Illes Balears com ara Nicolau Dols, Joan Melià o Joan Mas contribuiran a actes internacionals, així com d’altres jornades sobre llengua.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut