MÉS per Mallorca ha refermat el seu compromís amb la llengua impulsant una esmena a la llei de comerç de 2014, aprovada durant el govern del PP de José Ramón Bauzá, per tal de recuperar els drets lingüístics que va retallar. Tanmateix, els socis del Govern —PSIB i Unides Podem— han votat en contra i han fet caure l’esmena.
Bàsicament, la proposta de MÉS consisteix a recuperar el contingut exacte d’un apartat de l’anterior llei de comerç de l’any 2001, que reconeixia el dret a ser atesos en la llengua oficial de les Balears que escullin i a no ser discriminats per aquest motiu.
Així mateix, el text contempla que la senyalització i la cartelleria ha d’estar disponible, “almenys, en català” i que les administracions competents “promouran l’ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials”, així com en els rètols, símbols i distintius dels establiments comercials de les Illes Balears.
La normalització: paper mullat?
“Necessitam una aposta clara per la normalització lingüística per tal de garantir els drets lingüístics de la ciutadania i promoure un ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials”, ha avisat el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’.
Des de la formació ecosobiranista també recorden que l’Estatut i la llei de normalització lingüística recull el deure de les institucions a garantir l’ús normal i oficial de les dues llengües i específicament es parla de “crear consciència social sobre la importància del coneixement i l’ús de la llengua catalana per tots els ciutadans”.
Per tot plegat, des de MÉS critiquen la negativa del PSIB i UP. “És incomprensible que qui diu defensar l’ús social del català es negui a aprovar millores en els drets lingüístics de la ciutadania”, ha reblat Mas, tot recordant que les formacions van votar a favor de la llei de 2001 i “vint anys després es desmarquen”. Actualment, la nova llei de consum es troba paralitzada per aquest motiu.