Després que el govern socialista presidit per Francina Armengol hagi decidit tirar endavant les modificacions dels requisits lingüístics que determinen l’accés de professionals al sistema sanitari pública de les Illes Balears, la tensió ha crescut dins la institució i alguns dels seus integrants han manifestat que estan “farts que se’ls enganyi amb una qüestió tan important com la llengua pròpia de les Balears“.
Per una banda, els canvis impliquen que, a partir d’ara, ja no hi haurà el requisit de saber català per poder accedir a una plaça fixa de funcionari de Sanitat. Aquesta modificació implica que prop de 2.300 interins hi accediran sense que es passi aquest filtre. Per altra banda, i agreujant encara més la situació, tampoc farà falta certificar coneixements de català en els dos anys que s’exigeix a la resta de processos d’estabilització, és a dir, amb una exempció de català vitalícia.
La crisi que viu aquests dies el Govern Balears es deu al fet que no s’ha respectat la promesa que assegurava que ningú accediria a la funció pública sense certificar uns coneixements mínims de català. Per aquesta raó, un grup de persones interessades a títol particular i algunes entitats culturals i sindicals valoren la possibilitat d’interposar un recurs contra les convocatòries d’IB-Salut corresponents als processos d’estabilització d’interins.