Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Europa demana que es modifiqui la Constitució d’Andorra

|

- Publicitat -

Segons informa el Periòdic d’Andorra, el Consell d’Europa, a través de la Comissió de Venècia -l’òrgan consultiu del Consell d’Europa format per experts independents en el camp del dret constitucional- ha recomanat “seriosament” modificar la carta magna andorrana per tal que s’hi reconegui la figura del Raonador del Ciutadà, una institució creada l’any 1988 per tal de vetllar per l’eficàcia de l’actuació de les administracions, defensar els drets i les llibertats constitucionals i, més recentment arran de noves competències adquirides, assistir les víctimes de discriminació o racisme. Es tracta d’una figura similar a la del Síndic de Greuge que hi ha a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Publicitat

El que demana la Comissió de Venècia és que el raonador tingui potestat d’impugnar la constitucionalitat de les lleis i altres normes davant el Tribunal Constitucional, un canvi que seria “imprescindible” per tal que la Comissió pugui emetre un informe completament favorable sobre Andorra. Hi afegeixen que són conscients que “les esmenes constitucionals són difícils d’aplicar al Principat” però que s’hauria de tenir en compte si el que es vol és alinear el país amb els estàndards internacionals.

El document consta de 19 pàgines i va ser redactat per 3 membres de la Comissió de Venècia provinents de Croàcia, Suècia i Grècia. Segons ells, la Constitució d’Andorra ha de vetllar per tal que el Raonador gaudeixi «d’un alt grau adequat, sigui dotat amb recursos econòmics suficients i proposi el pressupost de la institució per a l’any següent». També demanen que el seu nomenament i destitució estiguin més ben regulats à, «facilitant majories superiors per al seu nomenament i establint procediments més clars i coherents per a l’eliminació». El Raonador hauria de tenir accés a documentació confidencial i a poder parlar amb persones detingudes.  Tot i així, reconeixen l’esforç de les institucions andorranes per enfortir la figura del Raonador. El Raonador no és recollit en la constitució, sinó que aquesta figura es va crear el 1998 a partir d’una llei específica.

Et pot interessar  La Delegació del govern espanyol a Catalunya i el govern d'Andorra acorden un grup de treball sobre temes migratoris

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut