El passat 2 de novembre es va celebrar a Gal·les l’edició anual dels World Cheese Awards, un certamen dedicat als formatges d’arreu del mon impulsat per l’editorial anglesa The Guild of Fine Food. Aquest 2022 competien en aquest concurs més de 4.000 formatges, amb una procedència de 40 països diferents. En el concurs es donen diverses distincions als formatges en forma de medalles. La màxima distinció és la Súper Or. Després d’aquesta categoria venen l’Or, la Plata i el Bronze. Un 46% dels formatges que es presenten al concurs reben alguna d’aquestes medalles.
Com dèiem, però, el principal reconeixement és pels formatges que són classificats amb un Súper Or. En aquesta edició hi ha dos formatges catalans que van entrar a aquesta categoria. Són L’Ecològic de Vaca de la formatgeria Bètara, ubicada a Olost de Lluçanès, i el formatge Puigpedrós de la formatgeria Molí de Ger, del poble de Ger. En total es van coincidir només 98 Súper Ors entre els 4.000 formatges participants.
Pel que fa a la categoria Or, van ser quatre els formatges catalans reconeguts amb aquesta distinció. El Muntanyola Garrotxa de la formatgeria Muntanyola, el Formatge curat de Cabra de la Formatgeria Cal Quitèria i els formatges d’Ovella i Blanc de la formatgeria Bètara d’Olost. El Muntanyola Garrotxa encara té un valor afegit ja que la formatgeria Muntanyola és un projecte de la fundació Ampans per generar feina per a persones amb discapacitat intel·lectual i en situació de vulnerabilitat.
A la categoria de Plata s’hi van classificar 6 formatges catalans, el mateix número que a la categoria Bronze.
🏅Contents d’anunciar-vos que ens enduem a casa dos guardons del #WorldCheeseAwards2022 I Un Or pel Garrotxa, semi-curat de cabra I Un Bronze pel Lupulus, curat de vaca eco rentat amb cervesa
És un honor rebre reconeixements de caire internacional I Thank you @guildoffinefood 🤲 pic.twitter.com/snr9QpaJwX
— Formatges Muntanyola (@Muntanyolampans) November 4, 2022