El director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, i la presidenta de la Fundació Julià Reig, Deborah Ribas, han presentat aquest dijous els resultats de l’Enquesta Mundial Nacional de Valors a Andorra, on destaca que un 44,7% de la població lluitaria pel seu país si es declarés una guerra, xifra que puja fins un 57,5% si es restringeix la pregunta als nacionals andorrans.
Aquests percentatges pugen en comparació a l’última enquesta nacional de valors, que es va realitzar en 2005: del total de la població el 40,9% van respondre afirmativament a lluitar en una hipotètica guerra, segons detalla la comparativa realitzada pel CRES, tot i que cal puntualitzar que Andorra forma part del grup reduït de països que no té exèrcit.
Relacionat amb el grau de pertinença al país, el 91,3% dels enquestats nacionals se senten ‘orgullosos o molt orgullosos de ser andorrans’.
Sobre els valors socials, es mantenen les prioritats de la població: el 89,5% dels enquestats consideren la família ‘molt important’; la segueixen el lleure, que els consideren “molt important” un 62,9% dels enquestats; la feina, un 56,9%, les amistats, un 54,9%, i amb un menor percentatge la religió (9,5%) i la política (7,8%).
Del sondeig també destaca l’alt grau de felicitat de la població andorrana, ja que un 34,3% es considera ‘molt feliç’ i destaca que la felicitat creix perquè el 2005 ho afirmaven el 27,8% dels enquestats.
A la pregunta sobre el grau de confiança en les institucions del país, les més ben valorades són la universitat i la policia, mentre que les que menys són els partits polítics i els sindicats.
L’Enquesta Mundial de Valors és un projecte internacional que es realitza des de 1981, tot i que a Andorra únicament s’ha fet dues vegades: el 2005 i el que s’ha presentat aquest dijous, sobre una mostra de 1.004 persones i realitzada entre juliol i octubre de 2018 .