El Grup de Suport a la Nena Coratge –la víctima d’una violació múltiple el 2016 a Manresa- han organitzat un concert per recaptar fons per a la seva defensa jurídica. L’actuació, amb el títol ‘Música per vèncer la violència masclista’ i prevista pel dia 21 de desembre a les 7 de la tarda a l’auditori de l’Espai Plana de l’Om de la ciutat, comptarà amb un cartell “de primer nivell”, segons l’organització. Els artistes que s’hi podrà veure seran Celeste Alías i Maria di Pace, Marta Valero i Anna Puigmartí, Arnau Barrios, Cromâtics, Elisenda Duocastella i Marta Rabaneda, i Jo Jet i Maria Ribot. El grup de suport ha fet una crida a col·laborar econòmicament amb la causa i “estar al costat de la supervivent” perquè, com critiquen, les institucions “no ho fan” i “no responen”.
El concert serà amb taquilla inversa per tal que tothom pugui fer l’aportació que cregui convenient, encara que animen a col·laborar “amb tot el que es pugui” perquè, segons expliquen, les despeses són molt elevades i la família no les pot assumir. “Més enllà d’expressar la consternació i rebuig a les violacions hi ha un tema material al que cal donar resposta”, argumenten. A més, recorden que tots els artistes que hi participaran ho faran de forma totalment gratuïta.
Crítica a les institucions
El grup de suport ha demanat a la ciutadania estar al costat de les supervivents “també en els aspectes materials” perquè, com lamenten, les institucions “estan incomplint amb les seves obligacions” i no els cobreixen els costos. En aquest sentit, admeten que l’Ajuntament de Manresa ha assumit el cost del local on es farà el concert i part dels cartells, però insisteixen que la col·laboració “només ha arribat després d’insistir molt” i després “d’una successió de violacions” a la ciutat.
“Les víctimes se senten absolutament soles”, alerten, perquè, com recorden, “les institucions no responen, els cossos policials no tenen suficient formació en la matèria i solen dubtar de la paraula de la víctima i el Siad –Servei d’Informació i Atenció a les Dones- no té suficients recursos”. A més, critiquen que es demani a les dones que denunciïn les possibles agressions però asseguren que totes les que ho han fet “es pregunten de què ha servit” perquè les institucions no els han fet cas. “Com a societat estem fallant a les víctimes”, conclouen.
La campanya
La campanya, que es va iniciar a finals d’octubre d’aquest 2019, pretén recollir uns 10.000 euros per fer front a les despeses de l’advocat. El col·lectiu també ha engegat un blog per permetre els aportacions econòmiques. Pel que fa al nom, el col·lectiu explica que van optar per batejar-se així per la “valentia” que creuen que ha mostrat la víctima en denunciar els fets. La jove tenia 14 anys quan presumptament va ser víctima de la violació.
El judici, que va acabar el passat 16 de setembre, està vist per sentència. Sis dels acusats s’enfronten a penes d’entre 14 i 25 anys de presó per un delicte d’agressió sexual, mentre que el setè ho fa a una multa per un presumpte delicte d’omissió del deure de socors.
Reacció a les darreres violacions
Des de grup també s’ha lamentat que “l’única” resposta de l’Ajuntament a les violacions que hi ha hagut recentment a la població hagin estat dues taules de treball i el seguiment dels pisos ocupats. “No té cap més mesura l’Ajuntament?”, es demanen, per afegir després que des de l’administració es poden fer “una infinitat d’accions”, com per exemple un increment en el pressupost en polítiques d’igualtat.
A més, també han criticat que el conseller d’Interior, Miquel Buch, indiqués que tots els agressors denunciats fossin davant del jutge perquè, com creuen, la justícia “acostuma a dictar sentències benevolents” que confirmen que “violar surt molt barat i que ho poden seguir fent impunement”.