L’escriptora i filòloga Elvira Roca Barea s’ha popularitzat arran del seu assaig pseudohistòric “Imperiofobia y leyenda negra. Roma, Rusia, Estados Unidos y el imperio español”. Sense tenir formació d’historiadora i prescindint de rigor acadèmic, l’autora presenta Espanya com una víctima de la propaganda de les potències occidentals. Segons ella, el relat de consens sobre la conquesta espanyola d’Amèrica és fruit de “l’hispanofòbia” i de “l’imperofòbia”, mentre que ofereix una visió alternativa segons la qual Espanya hauria estat la responsable de promoure una “primera globalització” beneficiosa per tots els pobles que van anar a caure sota el domini espanyol.
El treball, prologat per l’opinador espanyolista Arcadi Espada i no pas per cap historiador de prestigi, ha gaudit d’un gran èxit entre els sectors nacionalistes més recalcitrants, arribant a acumular 25 edicions. Entre els prescriptors d’aquesta obra hi ha polítics com Josep Borrell, que en el seu moment va publicar una piulada dient que es tractava “d’una lectura molt recomanable”. També Pablo Casado ha utilitzat les teories de Roca Barea per parlar de la Hispanitat com “un dels esdeveniments més importants de la Història”. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també bevia de la mateixa font quan va defensar a Nova York que l’indigenisme és un “nou comunisme” que amenaça amb “dinamitar el llegat espanyol a Amèrica”. Segons Ayuso, l’imperi espanyuol va ser “llibertat, prosperitat, pau i entesa”.
Un buen amigo, del Instituto Cervantes, me ha regalado “Imperiofobia y leyenda negra” de María Elvira Roca Barea, ¡una lectura
muy recomendable!— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 27, 2018
La Hispanidad es uno de los acontecimientos más importantes de la Historia. ¡Feliz Fiesta Nacional! ¡Viva España! 🇪🇸#OrgullosoDeSerEspañol pic.twitter.com/HNSntERYGx
— Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) October 12, 2017
Inspirat en el llibre d’Elvira Roca Barea, s’ha coproduït amb RTVE amb el suport de la Comunitat de Madrid el documental “España, la primera globalización“, obra de José Luis López Linares. El mateix director diu que l’objectiu del film és que “els espanyols vegin que no tenim d’avergonyir-nos de res en relació a la història d’Espanya”, una història que ell creu que “ha estat enterrada sota una muntanya de propaganda, mentides i mitges veritats que ens fa créixer d’alguna manera acomplexats”.
Segons informa CTXT , el cònsol honorari d’Espanya a Seattle està treballant per tal que la pel·lícula pseudohistòrica es projecti a les 485 escoles de l’estat de Washington en les quals s’hi ensenya espanyol. Paral·lelament, el Ministeri d’Educació espanyol està oferint el documental a les 110 escoles bilingues. La distribució d’aquest relat propagandístic també compta amb el suport de l’Institut Cervantes. El director de la institució espanyola a Chicago ha explicat que “la pel·lícula em sembla molt ben documentada” i que “em sembla molt important que es vegi als Estats Units” perquè “encara hi ha molta llegenda negra que poc a poc es va ensorrant pel seu propi pes”.
“La película me parece muy bien documentada, muy bien montada y da la palabra a distintas personalidades de diferentes países”, concuerda Anastasio Sánchez Zamorano, director del Instituto Cervantes de Chicago. “Ha recibido muchísimas críticas muy positivas. Me parece muy importante que se vea en Estados Unidos. Todavía hay mucha leyenda negra que poco a poco se va desmoronando por su propio peso”. El dia 20 d’octubre l’Institut Cervantes farà una projecció de la pel·lícula a Chicago.
Així doncs, amb els diners públics de RTVE, el Ministeri d’Educació, la Comunitat de Madrid i l’Institut Cervantes s’està duent a terme una campanya de propaganda nacionalista espanyola sense rigor històric, amb clara voluntat política, nacionalista i intoxicadora.