La música en català també bat rècords. Oques Grasses ha penjat el cartell de ‘sold out’ al Palau Sant Jordi en un concert que ha superat en nombre d’assistents d’artistes internacionals com C.Tangana. “No sabem molt bé com hem arribat fins aquí”, admeten des del grup.
Seguint el títol d’un dels seus darrers grans èxits, els osonencs ho han ‘petat’ davant els 18.400 fans que van esgotar les entrades fa més de vuit mesos. La banda s’ha convertit en el primer grup català del segle XXI en omplir el Sant Jordi. Durant quasi dues hores, el grup s’ha envoltat d’un ampli elenc de músics per fer cantar i saltar tothom al ritme d’’Elefants’, ‘Sta guai’, ‘Cul’, ‘Serem Ocells’ i ‘In the night’, entre altres. Oques Grasses comença ara una aturada d’un any, “però no és el final de res, sinó el principi d’un nou cicle”, ha assegurat el cantant Josep Montero.
Recentment, el Palau Sant Jordi ha penjat el cartell de ‘sold out’ amb diversos artistes catalans, com Rosalía —2 concerts seguits—, Sopa de Cabra, Estopa i Aitana. Però Oques Grasses ha estat la primera formació del Principat nascuda després del 2001 que l’ha omplert cantant en català.
La fita arriba com a colofó de deu anys d’èxits que els osonencs han celebrat amb un espectacle batejat com ‘La gent que estimo’, un dels ‘hits’ del darrer àlbum. La banda ha plantejat el concert com una “celebració compartida” entre els músics “i un públic que s’ha fet seu el projecte”. “Ens sentim molt estimats i afortunadíssims”, recalcava el cantant, mentre atribuïa l’èxit a un “procés natural” d’evolució on han superat molts tràngols musicals.
Concert de màxims
El concert d’aquest dissabte ha estat la millor versió d’un espectacle que l’últim any ha rodat arreu de Catalunya, “i que des d’un inici estava plantejat per grans escenaris”. Per al Sant Jordi, Oques Grasses han fitxat fins a dotze músics de cordes, vents i percussió que han format una gran banda per repassar grans èxits de tota la dècada.
Des de ‘Passos importants’ i ‘Cul’ (2012) fins als més recents ‘Elefants’, ‘Petar-ho’ o la reposada ‘De Bonesh’, passant per ‘Petxina lliure’ o ‘Serem ocells’ o ‘Torno a ser jo’. Fossin més antigues o més recents, els més de 18.000 espectadors les han corejat i ballat des d’inici fins al final, convertint el Sant Jordi en una gran festa.
“No oblidar els orígens”
Enmig del gran muntatge, també hi ha hagut una picada d’ullet als inicis més llunyans d’Oques Grasses. I és que a la meitat de l’espectacle el grup ha ofert quatre cançons des d’un petit escenari ubicat entre el públic, “per no oblidar els orígens i tocar de peus a terra en mig d’un Sant Jordi tan magnificat”. Des d’aquest petit entarimat, el grup s’ha remuntat fins el ‘Llum fluorescent’, mentre Montero ha tancat el bloc versionat el mític ‘I want to break freak’ de Queen davant un públic totalment entregat.
Després de cinc àlbums, Oques Grasses afronta ara un descans de mínim un any. Neguen que es tracti d’una retirada i garanteixen que l’aturada servirà, entre altres projectes, per afrontar un sisè treball d’estudi i preparar grans muntatges de cara al 2024. No han precisat, però, a quina alçada de l’any podria arribar el nou disc. “Volem tocar menys per fer-ho més bé, de forma més exclusiva i poder tenir més vida fora de tocar cançons”, assegurava Montero.