El grup osonenc Oques Grasses i la cantant barcelonina Julieta, amb dos guardons cadascú, han liderat el palmarès dels XXV Premis Enderrock, celebrats ahir al vespre a l’Auditori de Girona. La gala, que enguany ha celebrat la seva vint-i-cinquena edició, ha atorgat una vintena de guardons a l’escena musical del país i, per primera vegada a la història, els projectes liderats per dones han rebut la majoria de premis votats pel públic i la crítica, amb una representació del 56%.
Durant la cerimònia s’ha fet un reconeixement a l’escena musical del país amb guardons honorífics a Esquirols i Marina Rossell, i s’han programat una dotzena d’actuacions amb les estrenes de la nova temporada amb especial atenció als artistes emergents. La 25a nit dels Premis Enderrock, presentada pels comunicadors Alba Riera i Andreu Juanola, que han agafat el relleu en directe a Carles Xuriguera i Fel Faixedas, s’ha alçat com un altaveu de la qualitat i diversitat del panorama musical català, que ha marcat un abans i un després des de la irrupció de la pandèmia.
El palmarès dels premis anuals de la música catalana ha coronat Oques Grasses, Julieta i Mariona Escoda com els grans artistes de l’any, amb guardons atorgats pel vot popular i la crítica. Després de celebrar una dècada de trajectòria omplint el seu primer Palau Sant Jordi, Oques Grasses ha rebut dos premis com a Millor artista i Millor directe segons la votació popular. Posicionada com una de les noves veus més destacades de l’any, Julieta també va pujar a l’escenari per recollir dos guardons pel darrer àlbum Ni llum ni lluna (Music Bus, 2022), considerat per la crítica el Millor disc d’artista revelació i pel públic el Millor disc de cançó i pop urbà. La cantant vallenca Mariona Escoda, talent sorgit del concurs de TV3 Eufòria, es va emportar el premi a Millor artista revelació per votació popular.
El Premi Enderrock d’Honor va ser per a Esquirols, just quan es commemoren 50 anys del primer disc, Cants al vent (Edigsa, 1973). Amb un repertori que va del folk a la cançó compromesa, el grup osonenc ocupa un lloc preeminent en la història i en l’imaginari col·lectiu de la música popular catalana. I una de les grans veus de la Cançó, Marina Rossell, va rebre el Premi Enderrock a la Trajectòria. Al llarg de prop de cinc dècades, la cantant penedesenca ha adaptat els poetes catalans, les cançons tradicionals i els referents de la cançó francesa, aconseguint projectar-se arreu d’Europa.