L’ONG Open Arms considera que la decisió del jutge d’instrucció d’Agrigento, Stefano Zammuto, d’aixecar l’embargament del vaixell de l’ONG catalana “crea un precedent” i mostra la “necessitat” de complir els convenis internacionals per “protegir la vida i la dignitat de les persones en les condicions més vulnerables”. Després que el jutge ordenés la restitució immediata de l’embarcació d’Open Arms, l’ONG ha insistit que “sempre” ha operat seguint la llei i els convenis internacionals, especialment la Convenció de Drets del Mar, el Conveni SAR i els Convenis de Drets Humans. “Exigim que els estats europeus protegeixin les vides de dones, homes, nenes i nens i que respectin els convenis internacionals i les constitucions”, han assegurat des de l’ONG.
Els 15 migrants de l’Open Arms manifesten la voluntat de demanar asil a Espanya
Els 15 migrants de l’Open Arms que han arribat aquest divendres a bord del buc de l’Armada Espanyola Audaz a la badia d’Algesires, han manifestat la seva voluntat de demanar asil a Espanya, segons han informat fonts d’ACNUR.
Després d’una primera atenció de Creu Roja al Port de San Roque, els migrants, 14 homes i una dona, han estat traslladats al Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) on han estat identificats per la Policia i on ACNUR els ha informat sobre el sistema d’asil. Finalment, tots ells han manifestat la voluntat de sol·licitar asil a Espanya i han sortit del CATE amb el document en el qual consta que han expressat aquesta voluntat.
El buc Audaz ha arribat aquest divendres cap a les 8.40 hores al moll de Crinavis, al terme municipal de San Roque (Cadis) i dins de la Badia de Cadis, amb els 15 migrants que viatjaven a l’Open Arms i que va recollir aquesta mateixa setmana al port de Pozzallo, a Sicília. Es tracta de 14 homes i una dona, tots adults, de set nacionalitats: quatre d’Eritrea; tres del Sudan; tres de Gàmbia; dos de Ghana; un de Nigèria; un de Libèria, i un d’Etiòpia.
A la seva arribada a port, han rebut un primer acolliment. Des de Creu Roja han explicat que s’ha seguit el protocol habitual que se segueix davant qualsevol altre rescat de migrants que ocorren a la zona: se’ls rep al port, se’ls dona aliments reconstituents i roba i se’ls ofereix tasques de mediació i atenció psicosocial. Aquesta atenció s’ha fet en diferents mòduls que l’organització ha instal·lat al port de San Roque. Entre ells hi ha un mostrador d’identificació amb intèrprets, una zona d’atenció mèdica en el qual es fa un reconeixement sanitari a aquells que ho necessitin, una zona de dutxes i una àrea infantil amb jocs.
Antonio Fernández Vicente, de Creu Roja Espanyola, ha insistit que aquest desplegament és l’habitual en qualsevol rescat. Encara així, ha reconegut que la previsió d’arribada del buc de l’Armada ‘Audaz’ ha permès preparar-ho tot amb temps. En altres ocasions aquest treball s’ha de fer a contrarellotge, després de ser avisats d’un rescat al mar.
Una vegada al CATE, els 15 migrants han estat identificats per la Policia, i ACNUR els ha ofert informació sobre protecció internacional, sobre el sistema d’asil a Espanya i ha procedit a detectar possibles casos de situació de risc que precisessin d’una protecció internacional urgent. En concret, sobre les peticions d’asil, els migrants han sortit amb un document en el qual consta la manifestació de voluntat de presentar una sol·licitud de protecció internacional. Després, les autoritats els donaran data per a una entrevista en la qual podran formalitzar la sol·licitud d’asil.
Cau aquest estiu el nombre de menors estrangers que arriben sols a Catalunya en comparació amb el 2018
D’altra banda, avui s’ha conegut que el nombre de menors estrangers que venen sols a Catalunya cau aquest estiu en comparació amb les xifres de l’any passat. Si bé durant el primer trimestre de l’any van arribar més MENA que en el mateix període del 2018, en els mesos d’abril i maig les xifres ja es van igualar, i el canvi s’ha produït a partir del mes de juny. Segons dades del Govern, que tenen en compte els nois que estan sota protecció de la DGAIA, van obrir-se 183 nous expedients al juny, quan en el mateix mes de l’any passat la xifra va ser de 284. Al juliol, la diferència encara és més notable: van arribar la meitat de MENA, 220, quan el 2018 van fer-ho 485. Pel que fa a l’agost, s’han obert 99 nous expedients en els primers 15 dies, pels 531 de l’agost complet del 2018. Globalment, han arribat aquest any 1.449 joves (fins al 15 d’agost), quan els primers vuit mesos de l’any passat ho van fer 2.024. Dels 1.449 nois, el 74,9% procedeixen del Marroc. El 37,9% tenen 17 anys i el 36% en tenen 16. En total hi ha 4.176 MENA protegits per la DGAIA. El 40% tenen 17 anys i el 78,9% són d’origen marroquí.