Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Òmnium reclama l’alliberament dels presos polítics després de l’informe d’Amnistia Internacional

|

- Publicitat -

Òmnium veu “incomprensible” la configuració d’un govern espanyol progressista que “incompleixi” dictàmens internacionals

Publicitat

Òmnium Cultural ha constatat aquest dimarts que és “incomprensible” la configuració d’un govern progressista a l’Estat que “incompleixi” els dictàmens dels organismes més rellevants del món en matèria de drets humans. L’entitat ha emplaçat l’Estat a complir una cinquantena de posicionaments respecte l’1-O com el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans o Pen Internacional. Després del posicionament d’Aministia Internacional, Òmnium ha exigit l’alliberament “immediat” dels “presos polítics, el retorn dels exiliats i l’anul·lació de la sentència de l’1-O. En una declaració, l’entitat ha dit que el darrer posicionament d’Amnistia Internacional posa en evidència que l’empresonament “no està justificat” i ha acusat l’Estat de “retorçar” les institucions per “silenciar” i “anul·lar” un moviment “pacífic, democràtic i legítim”.

En aquest sentit, han considerat que l’Estat “no té cap més opció” que actuar amb el darrer posicionament d’Amnistia i que ara se li fa “més difícil seguir mirant cap a una altra banda”. “Ha de tenir conseqüències polítiques directes i ha d’afectar la configuració del futur govern espanyol, que s’autoanomena progressista”, han assenyalat.

Han criticat que incomplint els més de 50 posicionaments, la justícia espanyola ha demostrat que “ni és independent, ni parcial” sinó que és “venjativa”. “Es confirma que el Tribunal Suprem se situa molt lluny dels estàndards internacionals. És imprescindible que el cas arribi quan abans millor al Tribunal Europeu de Drets Humans”, han reivindicat.

Finalment, han apostat perquè els partits polítics que volen formar part de la “solució” es comprometin a impulsar i ratificar el protocol número 16 del Conveni Europeu de Drets Humans. Es tracta d’un protocol vigent en països com Finlàndia, Holanda o França i que la seva ratificació “permetria exigir al Tribunal Constitucional que consultés Estrasburg si la condemna als presos polítics és respectuosa amb les llibertats més bàsiques”.

Et pot interessar  David Fernàndez crida a aprofitar l'aprenentatge d'Arenys, el 9-N i l'1-O: "El desbordament democràtic és l'únic camí"

Òmnium farà arribar el seu posicionament i demandes als grups polítics, al Síndic de Greuges, al Defensor del poble i als agents internacionals amb qui han teixit una relació de confiança.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha estat l’encarregat de llegir la declaració acompanyat per la junta nacional de l’entitat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut