El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha rebutjat que una hipotètica llei d’amnistia inclogui els policies condemnats per actes violents durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. “Una amnistia mai pot avalar actes d’Estat que han comportat violacions de drets humans”, ha valorat en una entrevista amb ‘El Periódico’ publicada aquest diumenge a la nit en què ha advertit que no hi pot haver “impunitat” per a la “violència policial”.
L’amnistia per a les persones amb causes obertes arran de l’1-O és una de les principals demandes dels partits independentistes catalans per facilitar la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol. Per a Antich, el resultat de les eleccions espanyoles “obliga a parlar de qüestions prohibides fins ara” i ha considerat “una necessitat” abordar l’amnistia.
De fet, Òmnium ja va impulsar el 2021 una campanya que va culminar amb l’entrega al Congrés dels Diputats de més de 200.000 signatures ciutadanes reclamant una amnistia. L’entitat compta 4.200 persones com a represaliades, entre víctimes de violència policial, de processos judicials, d’investigacions administratives o d’espionatge. En preguntar-li si això inclou la presidenta de Junts i expresidenta del Parlament, Laura Borràs, Antich ha destacat que “està considerada com a espiada” amb el programari ‘Pegasus’.
Sobre la manifestació independentista de la Diada organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha dit que Òmnium “fa mesos que està treballant” perquè “cap independentista se’n senti exclòs” després d’una edició del 2022 que Antich creu que “no va ser òptima perquè va estar marcada per la lògica de la confrontació”. A diferència de la de l’any passat, ERC ha anunciat que serà present a la marxa tot i que encara no se sap si hi assistirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès.