Les querelles contra els crims comesos per les autoritats franquistes comencen a augmentar. Dos germans, amb el suport de les entitats que formen part de la campanya Via Laietana 43, han interposat una querella per tortures a la comissaria de la Via Laietana durant la dictadura franquista, després que la del sindicalista Carlos Vallejo finalment fos rebutjada pel Jutjat de Barcelona.
Aquesta vegada, es denuncia el cas de Josep i Maribel Ferrándiz, dos germans bessons que el 1971, quan tenien 17 anys, van passar 32 dies empresonats al número 43 de Via Laietana patint tota mena de tortures i vexacions per part dels agents nacionals, en el que ells resumeixen com “un infern”. En el moment de la detenció, l’abril del 1971, tots dos eren militants de la Jove Guàrdia Roja, relacionada amb el Partit del Treball d’Espanya.
Aquell mes, quatre agents de la brigada van irrompre de matinada a casa seva buscant “propaganda il·legal”, després que un confident dins el partit delatés els bessons. Els quatre policies, contra qui els bessons han presentat la querella, van detenir els dos germans, dins una operació policial que va suposar la detenció d’una vintena de militants del Partit Comunista Espanyol. Com que estava vigent l’estat d’excepció, la detenció es podia allargar segons la voluntat de la policia, sense un màxim de temps establert.
Els germans recorden que les condicions dins els calabossos eren insalubres, ja que estava tot molt brut, i que el menjar era “fastigós”. “Em pegaven cops a l’estómac i em faltava l’aire per respirar. Després vaig saber que al meu germà el feien mirar per una finestreta i li deien: ‘Si no parles, pegarem i violarem la teva germana” va relatar la Maribel en una entrevista amb ‘El País’.
El Josep explica, en la mateixa entrevista, que li “feien caminar amb les mans emmanillades rere els genolls, i si queia, em pegaven. O em feien estar recolzat a la paret sobre el front durant hores. Em va sortir un bony que vaig tenir molt de temps”.
Ara, faltarà veure com avança la querella. Les entitats que conformen la campanya Via Laietana 43 es mostren optimistes, malgrat que la primera (i única fins ara) querella presentada pels mateixos fets, la del sindicalista Carlos Vallejo, va ser rebutjada perquè, segons la justícia, la llei d’amnistia del 1977 suposa un “obstacle insalvable” per tal d’obrir una causa judicial contra les tortures dels policies franquistes.