Només un membre de la directiva de l’entitat portava la samarreta de l’ANC i el president no ha fet cap referència a la manifestació de la Diada
Òmnium es compromet a “posar un nou marc” estratègic per a l’independentisme afegint “nous agents”, com “el jovent mobilitzat”, i “ampliant xarxes” amb “els sobiranistes i el catalanisme històric”. “No estem parlant de recuperar fórmules que no han funcionat, ens calen més complicitats”, ha avisat el president de l’entitat, Xavier Antich, en l’acte d’Òmnium per la Diada, que ha aplegat representants del Govern, el Parlament, Junts, ERC, la CUP, els Comuns i l’ANC, entre d’altres. Antich ha alertat sobre el to contra partits i institucions: “No cedim a la temptació populista de l’antipolítica”.
Un discurs sense solucions
En aquest sentit, ha defensat que són “tan necessaris com sindicats, organitzacions o entitats” fent una crida a la unió de l’independentisme sense oblidar la seva “transversalitat”.
“Correm el risc de perdre l’actiu més important: la força col·lectiva, la cohesió social i la riquesa d’un moviment democràtic plural”, ha avisat Antich en un discurs on ha reconegut la “paràlisi” del secessionisme català. Abans que es consolidi el que considera una “tendència autodestructiva que només porta frustració”, el president d’Òmnium vol “revertir-la” i “renovar el cicle” que va portar a l’organització del referèndum de l’1-O.
Discurs crític però mancat de noves propostes viables
Antich ha reconegut que l’independentisme ara mateix no té “una estratègia compartida” ni “un objectiu comú”, motius pels quals hi ha “desànim, desmobilització i molta desorientació” al moviment. “No som on volem ser. Ara som on ens volen ells, paralitzats”, ha assegurat remarcant que aquesta “situació només alimenta la desconfiança. Unes paraules que han aixecat escassos aplaudiments entre els assistents a l’acte, on hi havia representants dels principals partits i entitats independentistes que afronten aquesta Diada amb divisió.
Nou marc de treball
Davant d’aquest problema, Òmnium s’ofereix per facilitar un “nou marc estratègic” a l’independentisme ara que es compliran cinc anys de l’1-O. L’entitat insta la resta d’entitats, partits i societat civil “a treballar en positiu” per “enfortir” el moviment i “obrir un nou cicle que permeti abordar la resolució democràtica del conflicte polític”: “Ens cal urgentment activar-nos de nou”.
“Per Òmnium no quedarà: hi posarem tota la nostra energia. Per fer el que hem fet sempre: escoltar, parlar, fer de pont i de catalitzadors”, ha dit assegurant que no volen “alliçonar ningú” i que a l’entitat tenen “una gran preocupació per ser útils”.
Aparcar els “laments”
Malgrat reivindicar l’1-O va portar l’independentisme a la “màxima acumulació de poder col·lectiu l’octubre” del 2017, Antich ha recordat que els catalans “no som independents ni tenim la República catalana”. “Deixem de lamentar-nos pel que no vam aconseguir. El que volem és assolir-ho”, ha avisat. Cinc anys després del referèndum, Òmnium creu que és “hora de mirar endavant” i defensa que la “via a la independència” ha de ser “democràtica, compartida, inclusiva i transversal”.
Obrir el moviment
“Sense respecte per les diversitats no hi ha independència possible”, ha dit i ha afegit: “I parlem de pluralisme ideològic, però també de diversitats d’origen i trajectòries”. En aquest sentit, Antich considera que el “desacord està provocant un replegament en bona part dels agents”. “Així és impossible avançar”, ha conclòs.Per això, la recepta d’Òmnium passa per “canviar la dinàmica” i apostar per “l’obertura”: “ampliar xarxes, dins del propi moviment i, per descomptat, més enllà del seu perímetre. “La via democràtica no interpel·la només els independentistes, sinó els sobiranistes i el catalanisme històric”, ha reivindicat Antich.