L’ombra de la repressió és preocupantment allargada. I ara Òmnium Cultural l’ha quantificat: segons els seus càlculs, hi ha més de 4.200 persones “represaliades per defensar el dret a l’autodeterminació”.
Aquesta xifra forma part del que l’entitat anomena una “actualització del mapa de la repressió” que ha donat a conèixer durant l’acte de presentació de ‘L’Antirepressiva’, l’espai digital de documentació i denúncia de la “repressió de l’Estat espanyol contra el moviment independentista”, que s’ha celebrat a l’antiga presó Model de Barcelona.
El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha subratllat que davant d’aquestes xifres hi ha “l’obligació” de “transformar la repressió de l’Estat en més compromís cívic, en més lluita democràtica i en més empoderament social”.
També ha denunciat que la persecució judicial i política del moviment independentista “és lluny d’acabar” i que l’Estat “ja fa temps que ha deixat de ser el garant dels drets fonamentals per esdevenir el principal responsable de la seva vulneració”. Per això ha instat la societat civil a “organitzar-se per aprofitar la lluita antirepressiva amb l’objectiu final d’exercir el dret a l’autodeterminació”.
20-S: L’inici del recompte
En la xifra de més de 4.200 persones “represaliades per motius polítics” des del 20 de setembre del 2017 fins ara Òmnium inclou els 1.432 investigats en procediments penals i les 1.639 víctimes de la violència policial de l’1 al 4 d’octubre del 2017 i durant les protestes per la sentència.
També inclou les víctimes d’agressions físiques per ideologia per part de grups d’extrema dreta i, per primer cop, les 1.200 persones sotmeses a procediments judicials administratius i comptables i les 65 víctimes de l’espionatge polític de l’Estat, en el cas conegut com a ‘Catalangate’.