Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Olot digitalitza el cançoner popular de la ciutat del segle XVII per posar-lo a disposició de tothom

L'Ajuntament destaca que es tracta d'un patrimoni de "gran valor" i l'únic d'aquesta època a Catalunya

|

- Publicitat -

L’Ajuntament d’Olot digitalitzarà el cançoner popular de la ciutat que data del segle XVII i que és únic d’aquesta època a Catalunya. Es tracta d’una peça “d’un gran valor patrimonial” ja que permet saber quines eren les cançons i costums que tenien els olotins entre el 1600 i el 1700. De fet, amb la digitalització es podran fer més estudis per part de musicòlegs o historiadors i que ara no es podien dur a terme per la delicada situació del cançoner. A més, tots els ciutadans interessats en consultar aquestes cançons populars ho podran fer a través de la pàgina de la Diputació de Girona, que és qui finança els treballs. Uns treballs que s’espera que durin uns dos mesos, ja que s’aprofitarà per digitalitzar altres documents.

Publicitat

Aquest dimecres la caixa forta de l’Ajuntament d’Olot s’ha obert per treure de dins seu un “tresor de la ciutat”. La directora de la biblioteca, Judit Badia i el regidor de Cultura, Josep Quintana, han traslladat el cançoner popular que data del segle XVII i que es va restaurar fa uns anys. Del consistori l’han traslladat a l’Arxiu, on dos tècnics l’estaven esperant per iniciar els treballs de digitalització d’una peça “única” a Catalunya. De fet, Badia assenyala que les cançons i escrits que hi ha no es poden trobar en cap altre cançoner del país i només apareixen en llocs molt concrets com el que hi ha a la biblioteca nacional de Madrid, un altre a Cambridge (Regne Unit) i en alguna biblioteca italiana.

La directora ha explicat que no saben exactament la data del cançoner, però tenen clar que és d’inicis del segle XVII i assenyala que el fet que es digitalitzi és un “pas molt important” per donar notorietat a “una de les joies de la biblioteca”.

I és que en només dos mesos es podrà consultar el cançoner i, per tant, tothom podrà veure quines eren les peces que s’escoltaven pels carrers de la capital de la Garrotxa entre el 1600 i el 1700. Però més enllà de la ciutadania en general, el cançoner també estarà a disposició de musicòlegs i historiadors que podran treballar i fer estudis per comprendre millor les costums i els gustos de la societat d’aquella època.

“Podrem identificar la música i les cançons populars que identificaven en aquell temps i de la qual se’n té molt poca informació. Més enllà del valor material que té el cançoner per ser una peça física de fa tants anys, té un valor immaterial important”, ha destacat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Quintana.

Es faran una sèrie d’activitats per difondre el contingut del cançoner

Des de l’Ajuntament ja han anunciat que es faran una sèrie d’activitats per difondre el contingut del cançoner, ja sigui amb concerts o xerrades per explicar “la importància d’aquest patrimoni”. “Creiem que és molt interessant que els olotins puguin saber què s’escoltava a la ciutat fa més de 200 anys”, ha afegit Quintana.

El regidor ha destacat que des de l’àrea faran “tot aquest treball” de difusió i ha assenyalat que els estudis que es puguin fer en un futur poden servir també per “conèixer moltes més coses que no ens imaginem”. “El més important serà que tot això estarà a l’abast de tots els olotins i de qui ho vulgui”.

S’espera que la digitalització de tot el cançoner estigui llesta en els propers dos mesos, ja que s’aprofitarà per fer el mateix amb altres documents de l’Ajuntament. Els treballs estan subvencionats per la Diputació de Girona, que serà qui guardarà la digitalització a la seva pàgina a internet.

El cançoner és un text manuscrit del segle XVII i que es va registrar amb el número 97 quan es va cedir a la biblioteca d’Olot el 1912. Aquell manuscrit sobre paper estava en molt mal estat i les cobertes de pell i pergamí i no es podia catalogar, per això no se sap la data concretra

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí