Noruega en un futur pròxim descobreix un combustible que produeix energia sense residus. El govern decideix paralitzar l’extracció de gas i cru. Rússia amb l’acord de la Unió Europea envaeix Noruega. Els ciutadans hauran de triar, col·laborar o resistir. Estrenada el 2015, aquest últim curs Movistar+ va emetre la seva segona i última temporada.
L’escriptor Jo Nesbo escriu un guió que en molts moments recorda les vicissituds polítiques del procés català. La similitud del tema és evident. De la mateixa manera que els noruecs hauran de crear un moviment per la seva llibertat nacional, una part de la classe política i els poders fàctics decideixen col·laborar amb la nova elit. Així d’una manera subtil, es va creant un ambient enrarit. La utilització de la violència amb finalitats polítiques, la propaganda, el fals o bon patriotisme, així com la geopolítica entra a l’arena. El resultat, un mirall de la nostra societat.
Okkupert és una sèrie a destacar, ja que el seu guió no està escrit com una al·legoria de l’ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial, sinó que mostra una lluita d’alliberament nacional en ple segle XXI. Internet, l’espionatge electrònic, l’exili, la lluita de guerrilles són elements recurrents del guió.
L’actualitat política del principat, doncs, té molts elements en comú amb la sèrie. Un president es presenta amb un programa de canvi polític radical i els poders fàctics obliguen a suspendre’l. Fent que hagi de ser el mateix president qui hagi de gestionar el gir de 180° en la seva política. Podem veure també com hi ha campanyes de por sobre l’economia o es fan promeses a la plebs que no és poden complir. Paradoxalment és una sèrie que ha tingut poca fortuna crítica al nostre país, a excepció d’alguns articles a Crònica Global o Eldiario.es, i també al llibre: Política-Ficción. El análisis político a través de las series de televisión de Damià del Clot. Però en termes generals ha passat molt desapercebuda.
Quisling, sinònim de traïdor
Noruega fou ocupada per la Wehrmacht des del 1940 fins al maig del 1945. El govern feixista que manava al país estava liderat per Vidkun Quisling. El cognom del dictador va ser agafat com a substantiu en un editorial de The Times, per ser sinònim de traïdor. Aquest mateix mot és utilitzat a Guerra Mundial Z en el mateix sentit, així com en la cultura popular per referir-se a un traïdor a la seva pàtria.