El Departament d’Educació ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra les tres resolucions del TSJC amb què s’ordena impartir una assignatura troncal en castellà a tres aules.
La consellera Anna Simó ha anunciat l’ofensiva del Govern contra aquest atac a l’escola catalana i ha qualificat de “vergonyós” el fet que l’executiu s’hagi assabentat a través de la premsa.
Simó ha acusat el TSJC de “voler entrar en campanya electoral” i ha criticat que s’hagi pronunciat abans que el Tribunal Constitucional resolgui els recursos presentats contra la llei del català a l’escola. “Sembla que vulguin preparar el terreny per xutar a porteria”, ha dit. Simó ha avançat que dilluns el Departament començarà a desplegar el Títol Segon de la LEC per regular els usos lingüístics a les aules.
Simó ha assegurat desconèixer a quines aules i a quines escoles afecten els tres recursos resolts sobre l’ús del castellà a les aules. En aquest sentit, ha dit que tampoc coneix si són les mateixes escoles que ja tenien establertes mesures cautelars a favor de l’ús del castellà.
“El TSJC està fent política desoint la legislació de què s’ha dotat el Parlament i el govern de la Generalitat”, ha etzibat, referint-se a la llei del català a l’escola “que es va acordar per frenar el 25% del castellà”.
La Llei d’Educació de Catalunya
Simó ha avançat que a partir de dilluns començarà el procés per desplegar el Títol Segon de la Llei d’Educació de Catalunya, pendent des del 2009, amb el qual es concreta com han de ser els usos lingüístics als centres “i es dona seguretat jurídica” als equips directius.
A més, ha apuntat que aquest capítol de la LEC permet “definir” els usos del català, el castellà, l’occità i totes les llengües estrangeres, de manera que es marquen les pautes dels projectes lingüístics dels centres. Simó ha especificat ara començaran a tramitar el decret que ha de permetre desplegar aquest Títol Segon. Segons la consellera, la setmana que ve començarà un període de dos mesos d’exposició pública de l’esborrany. La tramitació fins a arribar a l’aprovació definitiva ha dit que pot durar “sis mesos mínim”.
Si bé les darreres resolucions del TSJC no tomben els projectes lingüístics dels centres on s’havia presentat un recurs, Simó ha dit que no se’n pot “alegrar”: “La justícia no ha d’entrar al model lingüístic i ara estem en una dinàmica que no fa bé a ningú”.