Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Ofensiva de Plataforma per la Llengua contra la proposta del govern espanyol per reduir el català en els graus de magisteri

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua manté el pols al govern espanyol contra la proposta de reduir el català en els graus d’Educació Infantil i Primària. El dijous 16 de març les delegacions de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears van presentar un total de sis al·legacions perquè es retiressin les dues ordres ministerials proposades pel Ministeri d’Universitats espanyol que obrien la porta a una important reducció dels crèdits de llengua catalana en aquests graus.

Publicitat

Ara, l’entitat denuncia que el Ministeri d’Universitats ha respost dos dels correus de les al·legacions indicant que els elimina sense haver-los llegit. Davant la visible manca de voluntat, ha demanat explicacions al govern espanyol a través de preguntes escrites registrades per la diputada de Junts, Mariona Illamola. “Demostra molt poc respecte envers les aportacions que pot fer la societat civil en els nous textos legals”, critiquen des de l’entitat.

A les al·legacions, Plataforma per la Llengua avisa que la proposta implica que la formació lingüística dels nous mestres es reduiria a un terç dels crèdits actuals i que aquests crèdits, a més, s’haurien de repartir entre crèdits de català i els de castellà. Una reducció que l’ONG del català considera “absolutament injustificada” i més tenint en compte que “el grau de coneixements lingüístics dels futurs docents no és precisament elevat“. Així mateix, constata que va en contra de les iniciatives de foment del català que impulsen els governs dels territoris de parla catalana.

Alhora, l’entitat alerta que suposaria una invasió de les competències de les comunitats autònomes amb llengua cooficial. “Pretendre igualar la formació lingüística a tot l’Estat és una proposta centralista i poc sensible a la diversitat lingüística del mateix Estat”, afegeixen.

Et pot interessar  La Moncloa busca reconduir la relació amb Junts per salvar el decret de revalorització de les pensions

Finalment, Plataforma per la Llengua recorda que es contravindria la normativa internacional, ja que l’article 8 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) estableix que un estat no pot impedir o dificultar “l’ensenyament universitari o d’altres formes d’ensenyament superior en les llengües regionals o minoritàries”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí