El 64% dels veïns de l’àrea metropolitana de Barcelona creu que és difícil trobar un habitatge assequible. Segons una enquesta de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), els darrers temps aquesta percepció s’ha estès de la capital catalana a totes les ciutats del seu voltant. De fet, ha pujat del 50,5% del 2017 al 64,3% de l’any 2022, un augment que l’IERMB considera “molt significatiu”.
“En els últims cinc anys han tendit a igualar-se els nivells de percepció de dificultat per trobar habitatge assequible arreu de la regió metropolitana de Barcelona, estenent-se aquesta problemàtica més enllà de la ciutat central”, ha destacat l’entitat en un comunicat aquest dilluns.
Tal com apunta l’enquesta, el 2017 Barcelona encara destacava clarament respecte a la resta de territoris amb un 62,6% de ciutadans amb problemes per trobar pis o casa. A certa distància hi havia els veïns de la zona Vallès-Collserola (53,5%). Ara, en canvi, en tots els subàmbits territorials metropolitans hi ha un percentatge de població superior a la meitat que declara dificultats per trobar on viure.
Els territoris que han experimentat els majors increments són el Maresme (25,4 punts), Sabadell (23,2 punts), Terrassa (22,6 punts) i Ordal-Llobregat (22,2 punts). A més, el Delta (69,4%) i el Maresme (67%) superen ja a Barcelona (66,1%) com a territoris amb la proporció més elevada de població que percep aquesta qüestió d’accés a l’habitatge.
Pel que fa a les persones que han canviat d’habitatge, gairebé un terç dels 3.840 entrevistats a l’estudi ho ha fet dins de la mateixa ciutat de Barcelona. Tanmateix, els moviments de la resta de la regió a la capital catalana són minoritaris (7%), mentre que els moviments de la ciutat a la seva perifèria es mantenen a la baixa (12%), indica l’IERMB.
Preguntats pels motius d’aquesta mobilitat residencial, els enquestats indiquen principalment factors com la millora de l’habitatge i l’entorn (38,9%) o la formació d’una llar (30,4%). Malgrat això, els motius econòmics s’incrementen “significativament”. De fet, gairebé un de cada quatre canvis residencials que s’ha produït en els darrers cinc anys (24%) ha estat per aquests motius, amb un increment de 9,6 punts respecte del 2017.