Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Obren els col·legis electorals a Galícia

2,7 milions de gallecs estan cridats a les urnes aquest 18-F amb un vot exterior que pot ser decisiu

|

- Publicitat -

Els col·legis electorals han obert a les 09.00 hores d’aquest diumenge a Galícia. Més de 2,7 milions de gallecs estan cridats a les urnes per decidir si revaliden el govern del popular Alfonso Rueda al capdavant de la Xunta o una coalició del BNG i el PSOE. En aquesta ocasió, el vot exterior pot ser més decisiu que mai (un 17,7% del cens, 476.514 persones viuen fora de l’Estat) en uns comicis que es preveuen molt ajustats. Les enquestes assenyalen que per primera vegada en 15 anys el PP es troba al llindar de perdre la majoria absoluta (38 escons), amb un BNG enfortit com a segona força i un PSOE a la baixa. De retruc, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es juga l’estratègia i l’autoritat al capdavant del partit aquest 18-F.

Publicitat

 

Feijóo s’ha implicat fortament en una campanya que ha volgut vincular a la política estatal, els indults i l’amnistia, i que ell mateix va estroncar en una conversa amb periodistes revelant que estaria disposat a un indult amb condicions a Carles Puigdemont. A la recta final, el PP ha provat d’aturar l’ascens del BNG vinculant la formació d’Ana Pontón al ‘procés’ i ETA. A més de Feijóo, el PP ha introduït als seus actes veus com la de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha advertit els gallecs que en aquestes eleccions es juguen el “desmembrament” d’Espanya i ha carregat durament contra el BNG, una formació que vol “destruir Espanya” i que “ha posat a la diana la Guàrdia Civil”.

 

I és que la possibilitat de perdre la majoria absoluta per part del PP a Galícia trencaria la seqüència de victòries que han permès que els populars governin a 11 de les 17 comunitats autònomes espanyoles, i també el discurs que mantenen des de la seva victòria insuficient a les eleccions del 23-J. També posaria en qüestió l’estratègia dels populars d’utilitzar els indults i l’amnistia com a eix de la seva oposició a Pedro Sánchez, i de retruc debilitaria l’acompanyament que fan de l’estratègia judicial contra l’independentisme.

 

L’últim baròmetre del CIS apunta que el PP obtindrà entre 34 i 38 escons (38 majoria absoluta) i que les opcions de Vox per fer de palanca es limiten a entre 0 i 1 escons. Per contra, assenyala un fort ascens del BNG, a qui atorga una àmplia forquilla d’entre 24 i 31 escons. El PSdeG de José Ramón Besteiro ha anat perdent pes a les enquestes. L’últim baròmetre li dona entre 9 i 14 escons, suficients per sumar amb el BNG a la part alta de les forquilles. La formació de Yolanda Díaz, per la seva banda, podria obtenir com a màxim 1 escó, i Podem no entraria en cap cas al parlament gallec.

 

Fonts del PP asseguren que un resultat advers a Galícia no afectaria instantàniament la continuïtat de Feijóo al capdavant del partit, que seguiria com a president del PP com a mínim fins a les eleccions europees del mes de maig. En tot cas, les mateixes veus admeten que el seu lideratge podria quedar debilitat per una estratègia ambigua en què la setena planta de Génova ha llançat missatges contradictoris combinant un discurs contundent amb missatges de reconciliació dirigits a Junts.

 

El BNG, per la seva banda, veu a les enquestes un ascens que premia una campanya centrada en Galícia. L’últim baròmetre del CIS i també els trackings dels partits assenyalen una fuga de vots del PP (i del PSOE) cap al BNG. La candidata dels nacionalistes gallecs, Ana Pontón, no només és la més ben valorada de tots els contrincants, sinó que obté un aprovat o més per part de la meitat dels electors del PP. BNG i PSOE no amaguen que en cas de sumar confirmaran un govern de coalició que presidiria la mateixa Pontón.

 

El PSOE també s’ha bolcat en la campanya gallega. No només mitjançant la presència del president del govern espanyol, que va tancar els actes aquest divendres a A Coruña, sinó també de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ja va funcionar com a revulsiu a la campanya de les eleccions generals del 23-J. Un i altre han espremut la relliscada de Feijóo respecte als indults i l’amnistia, tot apuntant que el líder del PP ha actuat de manera “hipòcrita” generant “odi” i cridant els ciutadans a manifestar-se mentre provava de pactar amb Junts.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut