La candidatura de Nova Esquerra Nacional aposta per diferenciar la presidència d’ERC del cap de llista a les eleccions al Parlament. Així ho ha explicat a l’ACN la portaveu de la candidatura Alba Camps, que destaca la “coherència” de la proposta amb el projecte, centrat en la “diversitat de lideratges”. La també secretària de la direcció d’ERC i membre de l’executiva regional de la Catalunya Central argumenta que al partit hi ha prou “talent” com perquè tots els lideratges passin per una sola persona. Camps defensa que la proposta “enriqueix molt” el discurs intern. Nova Esquerra Nacional també aposta per renovar l’estructura orgànica del partit, i adequar-lo a les necessitats actuals, tenint en compte aquesta “coralitat” de lideratges.
Camps explica a l’ACN, en declaracions des de Puig-reig (Berguedà), que la candidatura de Nova Esquerra Nacional ha estat debatent les últimes setmanes amb la militància diferents qüestions sobre l’organització interna del partit.
I que, entre d’altres temes, de les converses n’ha sorgit la “necessitat” de diferenciar la persona que pugui encapçalar la llista a unes eleccions al Parlament -i, per tant, la presidenciable de la Generalitat-, de qui ostenti el càrrec de la presidència d’ERC.
La portaveu de Nova Esquerra Nacional i exdiputada al Parlament argumenta que aquesta proposta és “coherent” amb l’ideal que defensa la candidatura: coralitat i diversitat de lideratges. Camps insisteix que hi ha moltes persones a ERC amb “molt de talent” i “moltíssimes competències”, i que el partit ha d’aprofitar aquest capital per repartir els lideratges: “Són dos perfils molt diferents que cal preservar”, reitera.
Adaptar l’estructura
Des de Nova Esquerra Nacional també creuen que el nou organigrama s’ha d’adequar i adaptar a les necessitats del partit. La “repressió” va fer que es dupliquessin alguns càrrecs, tenint en compte que Oriol Junqueras -president d’ERC fins al juny- estava a la presó, i que la secretària general, Marta Rovira, estava a l’exili.
Així, les figures de la secretaria general adjunta (Marta Vilalta) i del coordinador nacional (Pere Aragonès) han reforçat una direcció afectada per la presó i l’exili. Que ERC ja no governi la Generalitat també fa que l’estructura s’hagi d’adaptar a la nova realitat.
En aquest sentit, des de Nova Esquerra Nacional proposen que l’organigrama reforci el sentit “coral” dels noms que liderin el partit després del congrés del 30 de novembre. La candidatura de Camps defensa una estructura més horitzontal.
Cal tenir en compte que, fa uns mesos, l’entorn de Rovira ja havia temptejat Junqueras perquè ell fos el cap de llista a les properes eleccions al Parlament on s’hi pogués presentar -continua inhabilitat-, però sense tenir el càrrec de president del partit. Una proposta que Junqueras va rebutjar. El seu nucli considera que aquesta fórmula no ha funcionat, i que el lideratge d’ERC ha de passar per un nom “fort”.
És per això que Junqueras es tornarà a presentar a la reelecció a la presidència republicana, amb la candidatura Militància Decidim. L’exlíder d’Esquerra també vol ser el cap de llista a les eleccions al Parlament.
“Perspectiva col·lectiva”
Quan es va presentar en societat el 29 d’agost, Nova Esquerra Nacional ja va subratllar que era una candidatura amb “perspectiva col·lectiva” i que vol defugir de personalismes: “No som un projecte al voltant d’una persona”, va etzibar l’exconsellera i diputada al Congrés, Teresa Jordà. A la portaveu a Madrid la van acompanyar Camps, el sociòleg Xavier Godàs (exalcalde de Vilassar de Dalt), i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.
Pel que fa als noms que acabin configurant la candidatura al congrés d’ERC, els portaveus del grup impulsor de Nova Esquerra Nacional van assegurar que encara no hi ha res decidit i que el calendari encara hi ha marge per posar noms. “Tampoc volem trigar massa”, ha apuntat Jordà.
A l’organització de la candidatura també hi ha la fins ara portaveu i vicepresidenta de la Mesa, Raquel Sans, i la vicesecretària General de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret. També s’hi situen a l’òrbita noms del govern d’Aragonès com la seva vicepresidenta, Laura Vilagrà, ara portaveu adjunta d’ERC al Parlament. Així com la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta -que deixarà la direcció a partir del congrés.
L’equip de la candidatura fa dies que manté diverses converses amb la militància arreu del territori per conèixer les seves necessitats i prioritats. D’aquí n’ha de sortir l’elecció dels noms que han d’encapçalar la candidatura.