Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Nova discriminació lingüística: Una advocada denega documents jurídics en català a una ciutadana de les Balears

La víctima va decidir denunciar el cas a Plataforma per la Llengua

|

- Publicitat -

Les discriminacions lingüístiques continuen sense aturador, però almenys cada cop més ciutadans coneixen els seus drets i ho denuncien. És el cas d’una ciutadana de les Illes Balears, que va ser discriminada per raó de llengua quan volia rebre en català un document durant el tràmit del seu divorci, com ha exposat Plataforma per la Llengua.

Publicitat

L’afectada va reclamar-ho reiteradament a l’advocada responsable del cas, que li va dir que no li podia facilitar i que, finalment, li va suggerir encarregar-lo a un altre professional, però advertint que l’hauria de pagar de la seva butxaca. La víctima va plantar-se i va decidir denunciar la discriminació a Plataforma per la Llengua.

La importància de l’Oficina dels Drets Lingüístics (ODL) 

L’ONG del català ha contactat l’advocada responsable del procés de divorci per notificar-li que ha vulnerat els drets lingüístics de la seva clienta. Així mateix, ha presentat una reclamació a la Direcció General de Consum i ha instat l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB) a investigar la conducta de la lletrada i aplicar les responsabilitats disciplinàries necessàries. Mentre que Consum, de moment, no s’ha pronunciat, el Col·legi d’Advocats ha considerat que l’actuació professional de la lletrada s’adequa perfectament a la normativa vigent i no representa cap vulneració de drets de la clienta, ni a escala lingüística ni a escala professional.

Tot i que l’advocada encara no ha contactat la clienta i no li ha ofert cap solució, disculpes ni rectificació pels drets conculcats, sí que ha respost a l’ODL afirmant que té intenció d’emprar les eines lingüístiques que proporciona l’ICAIB als col·legiats.

A més, l’Oficina també ha promogut que el Servei de Foment de l’Ús de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) demani a l’ICAIB que asseguri que els col·legiats estan assabentats de l’existència del servei gratuït de correcció i traducció al català, així com de l’existència del portal Compendium, de recursos jurídics en català. “Actuacions com aquestes de l’Oficina són les que el nou executiu balear vol evitar, i per això tanca l’Oficina, per permetre que la catalanofòbia continuï”, constata Plataforma per la Llengua.

Et pot interessar  El SAGA supera els 8.000 visitants en la tercera edició i es consolida com el saló en català de referència de videojocs
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut