Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Nova discriminació lingüística a Palma: una doctora nega l’atenció a un pacient catalanoparlant

|

- Publicitat -

Les discriminacions lingüístiques continuen succeint a les Illes Balears, on recentment l’entitat de defensa del català Plataforma per la Llengua ha alertat del retrocés no només de l’ús del català, sinó dels drets dels seus parlants. Una prova d’aquest fet és la discriminació lingüística en l’àmbit sanitari que va patir un pacient catalanoparlant, a qui la seva doctora va negar l’atenció per parlar en català, mentre l’obligava a fer esperar per ser atès per un metge catalanoparlant o, almenys, perquè algú traduís del català al castellà. La clínica, per si això no fos prou, va revictimitzar el pacient al·legant que el TC limita “el dret a ser atès en la llengua cooficial a les relacions entre els poders públics i els ciutadans, però no a les relacions entre particulars”.

Publicitat

El fet, que ja està en mans de la Plataforma per la Llengua, va tenir lloc el passat mes de març al servei d’Urgències de la Clínica Rotger, a Palma, a on el pacient havia acudit per un malestar. Un cop a la clínica, la primera metgessa que va visitar-lo va negar-li l’atenció mèdica pel fet que el pacient li parlava en català, i va convidar-lo a “esperar mitja hora” perquè algun professional l’atengués en català.

El pacient, lògicament, va queixar-se per aquesta flagrant discriminació i vulneració de drets lingüístics, i va demanar si algun treballador bilingüe podia fer d’intermediari amb la metgessa. Finalment, i després d’una llarga espera, el pacient va aconseguir ser atès per un metge i una infermera, que feia d’intèrpret. Segons assegura el pacient, la infermera va fer “la traducció instantània i innecessària” al metge, el qual, en paraules del pacient, “entenia perfectament tot el que li deia en català, i jo entenia perfectament el que em contestava en castellà”.

Et pot interessar  El castellà és la llengua “més rellevant” en un 41,6% dels llocs de feina de Catalunya, segons un estudi de la UGT

Davant aquesta situació de catalanofòbia i vulneració de drets fonamentals, el pacient va interposar una queixa directa a la Clínica Rotger, que va admetre la discriminació lingüística. El gerent del centre sanitari va manifestar “el profund respecte i estimació” del centre “per tots els pacients i les seves llengües”, i va afirmar que “promociona” que la majoria del personal domini i s’expressi en català.

No obstant això, la Clínica Rotger va rentar-se les mans d’aquest fet, i va recordar en el mateix escrit que una sentència del Tribunal Constitucional limita “el dret a ser atès en la llengua cooficial a les relacions entre els poders públics i els ciutadans, però no a les relacions entre particulars”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut