Les discriminacions lingüístiques contra el valencià i els seus parlants continuen succeint al País Valencià, especialment després de l’arribada de la dreta i l’extrema dreta al govern autonòmic i als governs municipals. L’últim cas del qual es té constància s’ha conegut recentment, tot i que va tenir lloc el passat 8 de juliol, en ple estiu, al municipi valencià de Benicalap. Una família que gaudia d’un dia a la piscina municipal del poble va ser expulsada de les instal·lacions per dirigir-se en valencià a un membre del personal del personal de seguretat del recinte, segons ha denunciat públicament Plataforma per la Llengua.
La discriminació lingüística va tenir lloc el passat 8 de juliol a la piscina municipal de Benicalap, gestionada per l’empresa Aquaval SL. El pare, que es trobava amb els seus fills, va dirigir-se en valencià al personal de seguretat per a preguntar-li si podia rentar unes carmanyoles als banys de les instal·lacions. El treballador de la piscina ràpidament va mostrar una actitud hostil contra la família i va exigir-los que li parlessin en castellà.
El pare va negar-se a canviar d’idioma i va mostrar la seva voluntat de mantenir el valencià davant la imposició del treballador: “Li conteste que no li vaig a parlar en castellà, de la mateixa manera que no li vaig a demanar que em parle en valencià” va explicar l’agredit a Plataforma per la Llengua, segons recull el ‘Diari La Veu’. La resposta del pare va acabar d’encendre el treballador, que va fer fora la família de males maneres, en el que és un clar cas de discriminació lingüística per motius ideològics.
La policia local va personar-se al lloc dels fets i, de fet, va donar la raó al pare. No obstant això, els agents van limitar-se a aconsellar la presentació d’una reclamació formal. D’altra banda, l’entitat de defensa del valencià Plataforma per la Llengua presentarà una reclamació en nom de la família davant l’Ajuntament de València, on també denunciarà la vulneració dels drets lingüístics recollits a l’Estatut d’Autonomia i altres lleis valencianes. A més, acompanyarà la família i l’assessorarà en tot moment sobre els passos a fer durant el procés.
Amb tot, la Plataforma per la Llengua recorda que disposa del servei de queixes des d’on es recullen les agressions lingüístiques i s’assessora legalment les víctimes.