Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Nou cas de catalanofòbia a un centre sanitari de Sant Cugat del Vallès: “Som a Espanya i aquí es parla espanyol”

Una metgessa expulsa de males maneres un pacient que només demanava poder expressar-se en català

|

- Publicitat -

Les agressions i vulneracions lingüístiques catalanòfobes continuen succeint, malgrat els intents de la dreta i extrema dreta de fer veure que a Catalunya es viu en una dictadura lingüística. Aquesta vegada ha tingut lloc en un centre sanitari de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), on una metgessa ha censurat i expulsat de molt males maneres un pacient que tan sols demanava poder expressar el seu malestar en català, que és la seva llengua materna i l’idioma oficial de Catalunya.

Publicitat

Els fets, segons ha informat VilaWeb, es remunten al passat mes de desembre, quan el pacient va acudir al centre de salut. En arribar-hi, va exposar el motiu de la seva visita en català, però la metgessa, M. S. M., va respondre en castellà que no l’entenia. El pacient es va sentir confós, ja que no sabia si la manca de comprensió era a causa de parlar massa ràpidament o per falta d’atenció. Malgrat repetir les explicacions, la metgessa va mantenir que no l’entenia. Fent front a aquesta barrera lingüística, el pacient va decidir canviar a l’espanyol, tot i que en algun moment expressava algunes paraules en català.

La consulta va desenvolupar-se amb normalitat tot i la imposició lingüística de la metgessa. En acabar la visita i havent-ne concretat una altra, el pacient va comunicar el seu malestar per no haver pogut parlar en català, indicant de forma amable que és més beneficiós pel pacient expressar-se en la seva llengua materna. L’actitud de la metgessa va canviar de cop i, sense fer cap mena d’autocrítica, va etzibar-li que qui s’ha d’adaptar al metge és el pacient, i no viceversa. “No cal que parli en català. Sóc aquí per ajudar-lo i és vostè, com a pacient, qui ha d’adaptar-se a mi“.

Et pot interessar  Puigdemont deixa en evidència el PSC per permetre que un regidor titlli de "nazi" els catalanoparlants

Malgrat els intents del pacient per fer-li entendre que no pretenia exigir-li que parlés en català, sinó que simplement l’entengués per tal que altres pacients poguessin expressar-s’hi, la metgessa va aixecar-se i va assenyalar-li la porta.

“Busqui’s un metge que parli català” li va etzibar, acusant també el pacient de no voler fer-se entendre. I no només això: la metgessa va signar un escrit on rebutjava visitar més el pacient, tot indicant-li que “els metges tenim el dret de refusar pacients per les nostres responsabilitats”.

El pacient aclareix que en cap moment va expressar desconfiança respecte a la professionalitat de la metgessa i, de fet, no tindria cap inconvenient en tornar a ser atès per ella. No obstant això, argumenta que el cas sembla basar-se en uns prejudicis polítics que considera inadmissibles en el camp de la medicina. “Com a pacient i ciutadà, tinc el dret d’expressar-me en català, això és legalment indiscutible. És important deixar clar que no vaig buscar que l’interlocutor canviés d’idioma i, per tant, no acceptaré que ningú utilitzi la seva posició per obligar-me a renunciar a la meva llengua“, comenta.

El pacient destaca que en aquest centre ha estat atès diverses vegades per personal sanitari de parla castellana i sempre han establert una comunicació tolerant i educada. “En canvi, aquesta metgessa no va voler escoltar ni una sola paraula en català”, assenyala el pacient. Ja ha interposat una queixa al centre mèdic, al Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), a la Generalitat de Catalunya i a la Plataforma per la Llengua.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí