Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Niubó descarta cessaments per la polèmica de les literatures i es compromet a “recuperar la confiança perduda”

La consellera defensa que les assignatures són una "línia vermella" d'acord amb la "singularitat" de Catalunya

|

- Publicitat -

La consellera d’Educació, Esther Niubó, ha descartat cessaments per la polèmica de les literatures catalana i castellana. Durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, Niubó ha afirmat que es dedicarà a buscar solucions i no “culpables”. La consellera també s’ha compromès a aportar “estabilitat i certeses” per “recuperar la confiança” que s’hagi “pogut perdre”. Així mateix, ha defensat que les literatures són una “línia vermella” d’acord amb la “singularitat” de Catalunya. Durant les preguntes a la consellera, el portaveu dels Comuns, David Cid, li ha demanat que rectifiqui i no es redueixin les hores de ciència. El diputat de Junts Agustí Colomines ha criticat que la consellera “carregui el mort” en un treballador.

Publicitat

Niubó ha respost les preguntes de Cid i Colomines durant la sessió de control a l’executiu. La consellera ha admès que es necessita donar “estabilitat i certeses” des del departament per tal de “recuperar la confiança que en algun moment s’ha perdut”. La titular d’Educació ha reiterat que les literatures són una “línia vermella”, d’acord amb la “singularitat cultural i lingüística” de Catalunya: “Mantindrem les matèries”.

Després que Colomines li preguntés directament a qui cessaria, Niubó ha reblat que no es dedicarà a buscar “culpables” sinó solucions. Així mateix, la consellera ha instat el diputat de Junts a fer propostes i intentar treballar per alternatives a partir de la “construcció”: “Els recomano que no s’allunyin de la centralitat”, ha conclòs.

Durant la seva intervenció, Cid ha instat la consellera a afegir una nova “rectificació” per tal que no es redueixin les hores de ciència a Catalunya ni es fusioni física amb química. El portaveu dels Comuns ha subratllat que l’educació pública necessita “certeses, recursos i estabilitat” i no rectificacions constants. “El país necessita obrir una nova etapa en educació, esperem que no la frustri”, ha etzibat.

Per la seva banda, Colomines a insistit a la consellera que busqui responsables i “no carregui el mort” a algun treballador del departament. El diputat de Junts ha asseverat que el Govern fa “seguidisme” del ministeri. I ha criticat que la Moncloa abans volgués “espanyolitzar” l’alumnat català, i ara els socialistes afirmin que Catalunya és “una singularitat”.

Et pot interessar  Literatura catalana i castellana passaran a ser optatives a batxillerat i es fusionaran matèries científiques

Illa defensa la llengua i la literatura

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dimecres des del Parlament que el seu Govern “no juga ni amb la llengua ni amb la literatura catalana”. El cap de l’executiu assegura que el departament d’Educació no ha rectificat respecte de com tractar les literatures als currículums de batxillerat.

El cap del Govern ha al·legat que “el Govern, els acords els pren al Consell Executiu, i aquesta setmana hi havia un acord sobre primària però cap sobre secundària ni batxillerat”. Segons Illa, en canvi, estan “treballant en la defensa explicita i clara de la llengua i la literatura catalana”. “Les idees les tinc i les tenim com a Govern molt clares”, ha sentenciat.

Niubó diu que no hi ha cap “rectificació”

Niubó va assegurar dimarts que garantirà que la literatura catalana i la castellana es mantinguin com a modalitat al batxillerat de manera que no passin a ser optatives. Segons va argumentar des de Palau, el Govern ha fixat la literatura com una “línia vermella” a l’hora d’aplicar la LOMLOE, una decisió que atén “a la singularitat lingüística i cultural” a Catalunya.

Així, es vol preservar la literatura, tant catalana com castellana, com a matèria de modalitat i evitar que sigui només una optativa. Segons Niubó, estan en converses amb el Ministeri i veuen “bona receptivitat” per atendre la “singularitat” de Catalunya.

Niubó ho va afirmar l’endemà que Educació comuniqués als centres que a partir del curs 2025-2026 haurien d’introduir canvis en matèries de batxillerat per l’aplicació de la llei estatal LOMLOE, entre els quals hi havia precisament el canvi de la literatura com a matèria optativa a segon de batxillerat.

La consellera va negar que hi hagi cap “rectificació” per part d’Educació i ha apuntat que el document que ha circulat és “viu”, ja que és un document de treball. “No és rectificar, és simplement informar-los que quan portem la modificació dels currículums de batxillerat ho farem atenent i respectant aquesta línia vermella que nosaltres mateixos ens marquem”, va indicar ahir.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut