Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

“Negociació i diàleg”: L’estratègia d’Aragonès per aconseguir amnistia i autodeterminació

|

- Publicitat -

El president del Govern, Pere Aragonès ha articulat aquest dimarts a la tarda una conferència al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) on ha desglossat quins són els reptes de futur, sota el lema Avancem. Ho fa coincidint amb la primera celebració de les eleccions del 14-F, les quals van suposar una victòria independentista, tant en escons com per percentatge de vots. Per tant, una data simbòlica per reivindicar la situació actual.

Publicitat

Aragonès deixa palès que és imprescindible la negociació, el diàleg i el consens per poder avançar com a país i, per tant, s’ha de constituir una taula de diàleg per blindar l’autodeterminació i l’amnistia. Malgrat la seva voluntat, queda demostrat la impossibilitat de materialitzar-ho, ja que encara no s’ha projectat cap data per poder celebrar una taula de diàleg i no és una prioritat pel Gobierno.

Per aquest motiu, Aragonès ha posat damunt la taula que existeix un bloqueig i que cal afrontar-lo de forma conjunta per poder solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya: “Hem d’exigir al govern de l’estat que demostri el seu compromís democràtic, el de voler resoldre el conflicte”. Així mateix, explica que davant del bloqueig per part de l’Estat, cal cohesionar-nos de nou a partir dels consensos que ens defineixen com: “només així aconseguirem les bases d’un projecte nacional modern i que mira el futur amb ambició”.

El president ha enumerat els grans consensos del país, els quals es tradueixen amb eines per poder pressionar Sánchez. La primera condició és, precisament, “enfortir” el català com a llengua vehicular a l’escola i l’energia verda; conceptes que ha qualificat de “pilars”. La segona, “governar bé”. La tercera, apostar pel progrés econòmic i social. La quarta, la “mobilització popular en defensa dels grans consensos de la societat catalana”. La cinquena, que els consensos es tornin a projectar a les urnes, enfocant-ho amb les eleccions municipals, les quals se celebraran el maig del 2023. La sisena, la “internacionalització” del projecte independentista. I finalment poder recuperar la unitat del sobiranisme.

Durant la conferència, el president de la Generalitat ha reiterat la necessitat d’aconseguir una Catalunya plena, amb perspectiva feminista, de classes i sense racisme: “Aquesta Catalunya sencera que volem construït inclou a tothom, vingui d’on vingui, parli la llengua que parli”. En conclusió, aposta per una Catalunya plural, diversa, pròspera i justa: “plena”

D’altra banda, també ha alertat un possible avenç per part de la dreta i de l’extrema dreta si Pedro Sánchez no es mou: “Si el Govern Espanyol no entén que es tracta de democràcia, obrirà la porta a un govern de la dreta amb l’extrema dreta, obrirà pas a una etapa liderada per la dreta i l’extrema dreta. I això, en cap cas, serà responsabilitat de l’independentisme. Serà responsabilitat, únicament, de qui governa més pendent de no fer enfadar la dreta que de resoldre els conflictes de fons”, ha posat damunt la taula des d’un inici.

En la intervenció hi han assistit diferents colors polítics. D’entre els quals Salvador Illa, cap de l’oposició o bé, Laura Borràs, presidenta del Parlament. També hi han assistit representants d’ERC, de Junts i dels comuns. Aquest matí, la CUP s’ha manifestat públicament dient que no hi assistirien per desavinences amb les dinàmiques del Govern.

 

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí