La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha lliurat aquest dijous la Creu de Sant Jordi al poeta Antoni Canu. El poeta alguerès va ser reconegut amb aquesta distinció l’any 2020, però fins ara, a conseqüència de la pandèmia, no se li havia pogut entregar el guardó. En aquest context, Garriga ha destacat que Catalunya i l’Alguer tenen reptes compartits, “com el foment de l’ús social de la llengua, un element fonamental per a la vertebració, la cohesió i la identitat dels territoris de parla catalana”.
També ha ressaltat que “l’Alguer té un teixit associatiu que fa una feina imprescindible per a la conservació, la difusió, l’ús i la normalització del català”. La consellera de Cultura ha presentat Canu com a “exemple de compromís vital amb la llengua” i “ambaixador cultural de l’Alguer” i ha reivindicat la seva poesia “poc artificiosa, de vers àgil i d’aparent senzillesa”, però que tracta “temes molt profunds”.
L’acte d’entrega de la Creu de Sant Jordi a Canu ha tingut lloc a la Sala de Lo Quarter i ha comptat amb la participació del síndic de l’Alguer, Mario Conoci, i de la cantant algueresa Franca Masu. Aquesta ha estat a primera vegada que s’ha lliurat una Creu de Sant Jordi fora de Catalunya, fet que ha estat excepcional a causa de l’avançada edat d’Antoni Canu, com ha explicat el Departament de Cultura en un comunicat.
En el marc de la seva visita a l’Alguer, la consellera Garriga s’ha reunit amb el Síndic de l’Alguer, així com amb representants d’entitats culturals: l’Institut d’Estudis Catalans a l’Alguer; la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, l’Obra Cultural de l’Alguer, Plataforma per la Llengua; Òmnium Cultural; l’Ateneu Alguerès i l’Associació per la Salvaguarda del Patrimoni Historicocultural de l’Alguer. Garriga també s’ha reunit amb el responsable de l’Ofici de l’Alguer de la Delegació del Govern a Itàlia, Gustau Navarro.
En aquest context, la consellera de Cultura ha apuntat la necessitat que el català, “amb totes les seves variants, es mantingui ben viu i ens connecti a través de tots els àmbits possibles” perquè “les cultures i llengües mitjanes, com la nostra, són molt importants, perquè asseguren l’existència de mirades diferents, mantenen la pluralitat i ens recorden que hi ha moltes maneres d’expressar-se”.