Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

Multen amb 601 euros un home que volia ser atès en català al metge, en un nou cas de discriminació lingüística a València

|

- Publicitat -

Un cas de discriminació lingüística ha acabat de manera surrealista, amb una sanció econòmica de 601 euros a la víctima de la discriminació, a qui acusen d’haver “alterat el funcionament” del centre d’atenció primària on va reclamar poder expressar-se en valencià. Plataforma per la Llengua assegura que, tot i tractar-se d’un “cas insòlit”, l’aplicació de la llei mordassa per raons lingüístiques està “completament fora de lloc”.

Publicitat

Els fets es remunten al passat mes de juny al CAP d’Alfafar, segons relata la televisió pública valenciana. Francesc Xavier Tébar, la víctima, va anar fins al seu centre de salut per tractar-se d’un refredat i va dirigir-se a l’especialista en valencià, ja que es tracta d’un servei públic. Segons el seu relat, el metge va respondre-li “de manera imperativa” que li parlés en castellà, i va ser aleshores quan Xavier va demanar a la recepcionista un full de reclamacions, el qual no van donar-li fins dies després. Com que no podia reclamar en aquell moment, el veí de Benetússer va trucar la Policia Local i el 112 i, finalment, va aconseguir que un altre metge l’atengués. Tébar recalca que ell no volia que l’atenguessin en català, sinó que li permetessin expressar-se en la seva llengua.

La sorpresa ha estat aquesta setmana, quan la víctima ha rebut una notificació de la delegació del govern al País Valencià en la qual se l’informa que ha sigut sancionat amb un mínim de 601 euros, sanció que podria ascendir fins als 3.000 euros. El motiu: “alterar el normal funcionament del centre de salut” i “alterar i molestar la recepcionista”. El metge, després d’haver discriminat per motius lingüístics un pacient, va interposar una denúncia contra ell, que ara s’ha resolt amb una mesura desproporcionada i que no tocava, ja que la Conselleria Universal de Salut va reconèixer els drets lingüístics de Tébar. La víctima també lamenta que en cap moment va ser informat de la denúncia, i que ara l’única opció que li donen és una reducció de la multa a la meitat en cas que la pagui de forma voluntària.

Et pot interessar  L’Ajuntament de Barcelona i el Banc dels Aliments inicien una recollida de productes per als afectats per la dana

Plataforma per la Llengua assegura que es tracta d’un “fet insòlit”. Segons l’entitat, en aquest cas s’ha aplicat l’article 36 de la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassaPlataforma per la Llengua considera que l’aplicació d’aquest article aplicació “per raons lingüístiques està completament fora de lloc. Açò no és una qüestió d’orde públic”.

El diputat al Congrés de Diputats de Compromís, Joan Baldoví, ha expressat a través de les xarxes socials que la coalició valencianista “demanarà explicacions” pels fets, que ha qualificat d'”atac” i “vergonya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut