Barcelona sanciona amb 420.000 euros el propietari d’una finca de Ciutat Vella que ha llogat durant anys els allotjaments del bloc a turistes de forma il·legal. L’Ajuntament considera que és un incomplidor reincident i qualifica l’acció de “molt greu”. La propietat de l’edifici, situat al número 24 del carrer Ample, és una comunitat de béns familiar que llogava fins a 14 allotjaments en aquesta finca, que comercialitzava com a allotjaments turístics a través de Booking i Airbnb, sense autorització per a l’activitat turística. El propietari llogava il·legalment tots els pisos a turistes, excepte un, on vivia una llogatera de renda antiga que és qui gestionava la recollida de claus i entrades i sortides dels hostes als allotjaments.
El regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha destacat que el procés d’investigació per part de la Guàrdia Urbana i els serveis d’inspecció ha estat “llarg” i ha fet valdre l’actuació per sancionar amb una multa “exemplar” l’estafa que cometia la propietat. “Perjudicava greument a la resta de veïns de la zona”, ha indicat Batlle, que ha fet referència a “l’expulsió” veïnal que impliquen aquest tipus d’activitats. “Esperem que no es repeteixi i serveixi com un avís”, ha reblat.
D’acord amb Batlle, la propietat ja havia tingut expedients oberts, però continuava amb l’activitat. El regidor espera que la sanció de gairebé mig milió d’euros serveixi per advertir “a qui tingui temptació de fer una cosa semblant” que l’Ajuntament serà “implacable”.
Activitat il·legal disfressada de lloguer tradicional
Segons el consistori, la propietat ha disfressat de lloguer tradicional durant anys una clara activitat turística sense autorització. Des de l’any 2018, els inspectors municipals anaven obrint expedients i alhora demanant les desactivacions dels anuncis a les dues plataformes. Durant aquest temps, es va poder constatar, en la línia de l’actuació contra els infractors professionalitzats, que s’anaven desactivant i activant amb noms, fotos i amfitrions diferents, per tal d’evitar l’actuació inspectora de l’administració.
En aquest període també, el propietari manifestava en tots els casos que desconeixia el que feien els seus llogaters, i que sempre i en tots els casos l’enganyaven i utilitzaven el pis per rellogar-lo a turistes.
El passat mes d’abril, però, arran d’una inspecció conjunta entre els inspectors municipals, la Guàrdia Urbana i el districte de Ciutat Vella, es va constatar que a l’edifici, format per planta baixa i quatre plantes d’altura i terrat, 14 dels 15 habitatges existents estaven ocupats per turistes allotjats en pisos sense llicència d’allotjament turístic.
Després de mesos de seguiment i acumulació de proves, la Direcció de Serveis d’Inspecció, el districte de Ciutat Vella i la Guàrdia Urbana han iniciat un procediment sancionador contra la propietat de l’edifici per llogar sense autorització els habitatges a turistes. La proposta de sanció de 420.000 euros és una quantia a la qual s’arriba amb el càlcul estimat del benefici obtingut de l’actuació il·legal juntament amb altres circumstàncies agreujants regulades per la llei de Turisme de Catalunya.
L’Ajuntament assenyala que l’activitat de la propietat estava “organitzada per esquivar l’administració i utilitzar de manera fraudulenta els habitatges, sense fer front a les obligacions tributàries que es desprenen de l’ús turístic i comerciant amb l’únic pis de renda antiga, tot incorporant la seva arrendatària a la gestió turística de l’immoble”.
A més, el consistori enviarà properament a l’Agència Tributària tota la informació continguda en l’expedient, per tal que la propietat respongui també si escau davant la hisenda pública.
Reducció del lloguer turístic il·legal massiu
Segons l’Ajuntament, el lloguer turístic il·legal massiu s’ha reduït de milers en els anys 2016 i 2017 a poc més d’un centenar mensual en aquests mesos. Davant aquesta nova situació, els serveis d’inspecció mantenen la persecució de la il·legalitat general, però alhora disposen d’una radiografia “molt acurada” de l’activitat il·legal professional i poden dissenyar com en aquest cas una actuació més personalitzada de seguiment i actuació sancionadora de manera més contundent i eficaç.