Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Mor l’actor i director de teatre Carles Canut als 74 anys

Dirigia des de feia més d'un any el Teatre Romea del Grup Focus

|

- Publicitat -

L’actor i director de teatre Carles Canut (Gerri de la Sal, Pallars Sobirà, 1944) ha mort als 74 anys, segons han confirmat a l’ACN fonts de del Grup Focus. Des de fa gairebé un any i mig, era el director del Teatre Romea. Canut ja s’havia absentat de la presentació de temporada dels teatres del Grup Focus, entre els quals hi ha el Romea, que va tenir lloc el passat 6 de setembre degut a la malaltia que tenia. Des de l’any 2000 fins al 2008, Canut va formar part de la companyia del Teatre Romea i, des del 2006, era director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques. La llarga trajectòria de Canut sobre els escenaris ha estat reconeguda amb diversos guardons, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el passat any, i el Premi Max 2008 com a millor actor de repartiment per ‘Plataforma’ (2006).

Publicitat

Carles Canut ha mort aquest dijous al migdia, després d’una llarga lluita contra la malaltia que patia. Ho ha confirmat el Grup Focus, amb el qual l’actor i director va estar estretament vinculat professionalment des de l’any 2000. Segons ha avançat l’empresa, la vetlla tindrà lloc divendres al Tanatori de Les Corts a partir de les onze del matí i la cerimònia de comiat se celebrarà al mateix lloc, el dissabte a les nou del matí.

Les primeres reaccions de condol no s’han fet esperar. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha lamentat la mort de Canut a través de Twitter. “(…) Gràcies per tota la feina feta. Transmetem el nostre condol a la seva família, la família del Teatre Romea i a la gran família del teatre català”, ha escrit la consellera.

La trajectòria de Canut dalt i baix dels escenaris ha estat reconeguda amb diversos guardons, com el Premi Max 2008 com a millor actor de repartiment per Plataforma (2006) o la Creu de Sant Jordi que li va concedir la Generalitat de Catalunya (2016) en reconeixement a una “trajectòria d’èxit”.

Et pot interessar  Protecció Civil situa en alerta el pla Inuncat per pluges intenses al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona

Canut es va prodigar no només en el teatre, sinó també en el cinema, el doblatge i també la televisió, amb aparicions en sèries que van contribuir a la seva popularitat. Com a bon coneixedor de la tradició teatral catalana, des de fa onze anys era assessor personal del Consell de Continguts del Grup Focus i membre del Comitè de Lectura de Nous Textos i Projectes de l’organització.

De fet, la seva relació amb el grup ve de lluny. Es remunta a l’any l’any 2000, any en què es va crear la Companyia del Teatre Romea. Sota la direcció artística de Calixto Bieito, Carles Canut va interpretar muntatges com Macbeth, de William Shakespeare; La ópera de cuatro cuartos de Bertolt Brecht (2002); Mestres antics de Thomas Bernhard, amb direcció de Xavier Albertí (2003); El rei Lear de William Shakespeare, amb direcció de Calixto Bieito (2004); Plataforma de Michel Houellebecq, dirigit també per Bieito (2006), com el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell (2007), entre d’altres.

En els últims anys, Carles Canut ha continuat relacionat amb el Teatre Romea, protagonitzant espectacles tan reconeguts com Les bruixes de Salem d’Arthur Miller, amb direcció d’Andrés Lima (2016-2017), Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano de Mario Gas i Alberto Iglesias (2015-2017), La Taverna dels Bufons, de Martí Torras Mayneris i Denise Duncan (2016-2017) o Adossats, de Ramon Madaula (2017-2018).

A més, des del 2006 exercia com a director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, entitat privada sense ànim de lucre nascuda amb l’objectiu de promoure el sector de les arts escèniques a través d’activitats que fomentin, principalment, el debat i la reflexió al voltant del fet cultural i teatral, el suport a la nova dramatúrgia, la formació i la investigació de les arts escèniques.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut