Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Mor Jordi Cervelló, compositor de la ‘Simfonia de l’1-O’

|

- Publicitat -

El compositor i pedagog Jordi Cervelló (Barcelona, 1935) ha mort aquest divendres als 86 anys. El violí i, en general, la música de corda van ser el centre de la seva trajectòria vital i artística des que als sis anys va iniciar estudis de violí amb els mestres Rosa Maria Faria i Joan Massià. Va cultivar una línia arrelada als grans clàssics del segle XX.

Publicitat

A banda de la passió per la música, Cervelló va mostrar una gran sensibilitat cap a la repressió que va patir Catalunya el 2017. Després de la violència policial exercida per la policia espanyola durant l’1-O, Cervelló va compondre Les càrregues coneguda com a ‘Simfonia de l’1-O’, estrenada el 2021 a l’Auditori de Barcelona. “Aquesta obra el que vol és expressar la meva indignació per tot el que es va viure aquell dia”, va afirmar en una entrevista a El Temps de les Arts.

Una trajectòria brillant

El seu catàleg, interpretat per Europa, els Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Israel, va constar d’una quarantena d’obres per a corda, que inclouen peces per a violí sol, obres per a violí, viola i violoncel sol i orquestra, i diverses agrupacions de cambra. Cervelló va recollir reconeixements com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2006 i el Premi Nacional de la Música el 2010.

‘Sonatina’ (1994) i els ‘4 Capricci’ (1998), amb la mirada posada en Paganini, van conformar el seu apartat de peces concebudes a partir de l’experiència docent per ajudar al progrés tècnic dels estudiants. Algunes de les seves obres més representatives per a orquestra de corda, com ‘Dos moviments’ (1965), ‘Anna Frank, un símbol’ (1971), ‘Concerto grosso’ (1973) i ‘Cimento di luce e tenebra’ (1985), han estat interpretades per conjunts de prestigi internacional com l’English Chamber Orchestra, els Virtuosos de Moscou, l’Orquestra de Cambra Holandesa i la Camerata Lysy de Gstaadt.

El caràcter líric de la seva música destaca als dos ‘Divertimenti’ (1996); ‘Homenatge’ (1994), per a violoncel; ‘Vers l’infinit’ (1983); ‘Formas para una exposición. Lux et umbra’ i l’elegia per a cordes ‘Madrid, 11 de marzo’. Altres peces destacades són el ‘Concert per a violí i orquestra simfònica’ (2005), estrenat per l’Orquesta Sinfónica de la RTVE el 23 de setembre de 2005; el ‘Divertimento 2002 pour petite orchestra’, per encàrrec de l’OBC, i el poema dramàtic per a orquestra Ybris, estrenat el 2006 per l’Orquesta Nacional de España (ONE) dirigida per Josep Pons.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut