La situació dramàtica d’Espanya obliga a retenir els superàvits municipals en benefici de l’estat
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat aquest dilluns que el decret de romanents dels ajuntaments que permet que puguin gastar 5.000 MEUR no és cap “confiscació, furt o robatori”, sinó “l’única via” que ha trobat l’executiu perquè els consistoris es puguin saltar la regla de despesa. Montero ha recordat que aquest és un mecanisme “voluntari” i ha negat que el seu executiu necessiti els 23.000 MEUR restants del superàvit dels ajuntaments per quadrar els seus comptes. “Aquí ningú confisca res, sinó que es posa en marxa un mecanisme que qui entengui que és útil pot utilitzar”, ha dit.
Segons Montero, aquesta és l’única via que permet que els ajuntaments puguin fer servir els seus romanents més enllà del que limita el dèficit. Qualsevol altra norma, ha afirmat, “seria inconstitucional”.
De fet ha apuntat que el seu executiu treballa perquè el 2021 els ajuntaments es puguin saltar de nou la regla de despesa que es desprèn de l’article 135 de la Constitució. Per això ha demanat a l’oposició que no utilitzi aquesta qüestió –que ha generat una onada de resposta per part dels alcaldes- per treure’n rèdits polítics.
En aquest sentit ha emplaçat els grups a modificar el que considerin negatiu del decret durant la seva tramitació com a projecte de llei, però al final permetin que els ajuntaments puguin utilitzar part dels seus romanents.
A més ha assegurat que el govern espanyol “no necessita” els diners dels ajuntaments per quadrar els seus comptes, i ha recordat que a l’estat la mesura li acabarà costant 5.000 MEUR perquè haurà de retornar la totalitat dels diners.
El decret permet que els ajuntaments accedeixin al 35% del seu superàvit, uns 5.000 MEUR en total, i tinguin la possibilitat de prestar a l’Estat la resta a través d’un crèdit a 15 anys.