“No som un corrent crític ni alternatiu, som militants d’ERC”. Amb aquestes paraules ha presentat Quim Bosch al Col·lectiu Primer d’octubre, que pretén enviar “un missatge en clau interna, que pot tenir interès a l’exterior, però que està adreçat a fer una reflexió entre nosaltres”. Una reflexió sobre la investidura de Pedro Sánchez i el paper que han de jugar els militants d’Esquerra Republicana en la decisió del grup parlamentari a Madrid, l’executiva del partit i el Consell Nacional i per la qual aquest col·lectiu -que es posiciona clarament pel ‘No’ al PSOE- reclama a la direcció que pregunti a les bases mitjançant una consulta telemàtica abans del 23 de juliol.
Així es desprèn d’un manifest que ha llegit una altra de les militants impulsores del moviment, Coia Tenas; tenint en compte que “no s’ha desenvolupat el reglament” necessari per tal que la recollida del 10% de les signatures de la militància pugui forçar una consulta. Creuen, doncs, que basant-se en els estatuts d’ERC hauria de ser l’executiva qui la impulsi de mutu propi. Al seu torn, Xavier Martínez -que ja va voler encapçalar una candidatura alternativa dels republicans a Barcelona pel 26-M per la manera com va ser escollit alcaldable Ernest Maragall- ha insistit, amb tot, que aquest col·lectiu no pretén desbancar l’actual direcció de la formació i que defensa la seva posició oficial plasmada a la ponència política que es va aprovar en la darrera conferència nacional.
En aquest sentit, de fet, tot el col·lectiu apunta que ha detectat un debat en la militància pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez i el seu objectiu és que ERC -que “sempre ha estat un partit assembleari”- recuperi la manera de fer que ara han fet seva altres partits com els comuns. Enric Pujol, el darrer militant que ha parlat per la premsa, ha recordat de fet que van ser les assemblees locals i territorials les que anys enrere “van tombar la posició del partit respecte l’Estatut”. Pel que fa al suport rebut per la militància, el col·lectiu ha constatat que hi ha voluntat d’expressar-se i que almenys una setantena de persones d’arreu del territori els han fet costat.
D’altra banda, el Col·lectiu Primer d’octubre reclama que ERC segueixi lluitant per l’1-O (una data de la qual diuen no apropiar-se) “com va aprovar la militància després d’un procés exemplarment deliberatiu” i que s’apliqui la ponència política com el document que els dóna sobirania; així com que s’abandoni l’estratègia de diàleg amb un Estat que “no té cap voluntat de negociació” pel que fa a la independència de Catalunya i que “segueix aportant arguments pel ‘No’ com el recent nomenament de Borrell” . També han apuntat que el Govern de la Generalitat no hauria d’actuar com un “govern gestor d’una Comunitat Autònoma” i que cal “obrir un debat constituent” i -en relació a l’estratègia d’ampliar la base- “no renunciar als nostres principis per veure si podem incloure altra gent sota un paraigua descafeïnat”. En aquest sentit, defensen una estratègia de bloqueig a l’Estat espanyol “fins que Catalunya no assumeixi la seva plena sobirania”. “Animem als independentistes a què es facin militants d’ERC i ens ajudin entre tots a portar la bandera de l’1-O”, han conclòs, per a fer una crida a la “unitat estratègica” per a actuar amb “sentit d’Estat” (sobretot, fora de Catalunya) i “obrir-se sense desatendre al bloc independentista”.
La direcció, segons han assegurat, està buscant una data per a poder mantenir una reunió i ja s’han mantingut alguns contactes que els fan “confiar que ens escoltarà”. En aquest sentit, Xavier Martínez ha negat cap confrontació amb el partit i ha defensat que hi pugui haver “debat i pluralitat” pel que fa a la “necessitat de millorar els mecanismes interns” d’una formació massa jerarquitzada i on manca transparència pel que fa a la presa de decisions. “Els vots de la militància, siguin els que siguin, els donaran força per a negociar a Madrid”, ha sentenciat per a aclarir que “la nostra existència no depèn de la investidura” sinó de l’aplicació del mandat de l’1-O i del document de la ponència política d’ERC”. La prioritat és, doncs, “no tornar a la realitat autonòmica anterior a l’1-O”.