Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Milers de docents tornen a manifestar-se a Barcelona en contra de la política d’Educació

|

- Publicitat -

Milers de docents han tornat al carrer en el quart dels cinc dies de vaga convocats aquest març contra la política del Departament d’Educació. La marxa ha començat als Jardinets de Gràcia i ha finalitzat a la seu del Departament d’Educació, a la Via Augusta. La nova jornada d’aturada se celebra després que aquest dilluns finalitzés la mediació amb la conselleria sense acords. Els sindicats acusen Educació de no voler revertir les retallades i el Departament assegura que hi té voluntat però que no es pot fer tot de cop pel cost econòmic que comporta. A la jornada d’aquest dimarts s’hi han sumat les treballadores del 0-3 que reclamen més recursos.

Publicitat

Els manifestants han repetit el recorregut del primer dia de vaga. La manifestació ha aplegat aquest dimarts 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 40.000 segons els sindicats. Aquests també han elevat la xifra de seguiment de la vaga al 50%, molt per sobre del 9,9% del Departament d’Educació.

La marxa ha trigat més de dues hores en arribar al Departament d’Educació, blindat per un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra, després dels incidents del primer dia. Precisament aquesta presència policial ha encès els ànims dels manifestants que han cantat proclames en contra del pressupost que el Govern destina a la policia i del fet que hi hagués tants agents. ‘Som docents, no delinqüents’ i ‘Som les docents de les vostres filles’, són alguns dels càntics que s’han escoltat.

Insisteixen en el cessament de Cambray

Novament les proclames demanant la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, o el seu cessament han estat al centre de la protesta. I és que els sindicats han reiterat que el conseller ha demostrat que no és vàlid per a la negociació. Per això, han tornat a demanar al president Pere Aragonès que el cessi i situï algú altre amb voluntat negociadora.

El quart dia de vaga es produeix després que aquest dilluns finalitzés el procés de mediació sense avenços. La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha criticat que durant la mediació no hi hagut “cap acostament” per part del Departament i ha alertat que no abandonaran l’escenari de les mobilitzacions.

La portaveu de CCOO, Teresa Esperabé, ha parlat de “mala fe negociadora” perquè ha plantejat que en el marc d’una mediació s’ha d’estar disposat a acostar postures. Ha afegit que els feien propostes de paraula però l’endemà aquestes no estaven per escrit als documents que els entregaven. “Així no es pot negociar”, ha dit.

Un dels esculls d’aquesta negociació és que els sindicats reclamen mesures a aplicar el curs vinent, no en posteriors. “Estem en situació límit ara”, ha manifestat el portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach. Ha afegit que han dit prou ara i que no poden esperar anys a buscar solucions. Des de Professors de Secundària, Joan Alís ha explicat també que per exemple els proposaven la reducció de ràtios per altres cursos i ha plantejat que si ara es comença per P3, al batxillerat no s’arribarà fins passats més de 10 anys. A més, ha dit que aquestes promeses a llarg termini són difícils de creure especialment si van més enllà de l’actual legislatura.

Recuperar condicions

La portaveu d’UGT, Lorena Martínez, ha posat sobre la taula que no estan demanant res de nou sinó recuperar les condicions laborals que tenien fa més d’una dècada. Ha lamentat que el Departament “fa cas omís” d’aquestes peticions.

Una d’aquestes és recuperar les 18 hores lectives a secundària i 23 a primària. Marta Minguella (CGT) ha explicat que els emplaçaven a entomar aquesta reclamació per al curs 2024-2025, cosa que ha considerat una “presa de pèl” perquè ningú els assegura que hi hagi el pressupost per fer-ho. Segons ella, el problema al que s’enfronta Educació no té precedents i ha insistit que la única manera de partir de zero en les negociacions és amb el cessament del conseller. “És un ultimàtum, no hi ha cap confiança”, ha declarat.

En aquesta direcció les crítiques s’han dirigit directament a ERC aquest dimarts, amb lemes com ‘ERC si això dura, us passarà factura’. Sobre això, el portaveu de la USOC Carles Vinayllonga, ha considerat que el Govern està incomplint els seus propis compromisos electorals i ha dit que la ciutadania ho ha de veure i “els ho ha de fer pagar”.

Aquest dimarts la protesta ha acabat amb to festiu i els organitzadors tenien previst celebrar un pícnic popular i diverses xerrades sobre el món educatiu.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut