La manca de consens amb el territori, amb el sector agroforestal i desenvolupament rural ha estat el detonant de la protesta d’aquest dimarts davant el Parlament de Catalunya. Un centenar d’alcaldes i diversos respresntants del sector agroforestal s’han concentrat davant del Parlament per reclamar aturar la llei de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya, que es troba en tràmit a la cambra. Els manifestants critiquen que els grups parlamentaris “ no han fet la feina” perquè han impulsat aquesta agència sense tenir-los en compte. La protesta s’ha fet coincidir amb la reunió de la Junta de Portaveus, que ha fixat la votació de l’Agència de la Natura de Catalunya al proper ple.
Llistat manifestos i adhesions retirada Agència Catalana Natura
Durant la protesta els alcaldes han llegit el manifest que han adreçat al president del Parlament juntament amb el llistat d’adhesions i han deixat les seves vares a terra en senyal de protesta. També han llegit la carta adreçada al president Torra, el vicepresident Aragonès i al president Puigdemont i al vicepresident Junqueras en tant que líders polítics de Junts per Catalunya i ERC respectivament. En la carta, els expliquen que la llei ha generat un fort malestar en el món rural, per manca de consens, entre altres qüestions relatives al contingut de la llei i el seu finançament.
En la missiva acusen els grups parlamentaris impulsors de la llei no haver fet bé la feina perquè han menystingut el territori, els municipis i el sector agrari, que són els gestors efectius del territori que l’Agència pretén conservar. Els recorden que sense un món rural viu i actiu la conservació de la natura no serà possible i fer-la a esquenes del món rural és un mal començament d’una llei amb una fita tant important pel país.
També els recorden que l’abandonament del món rural, amb la conseqüent pèrdua de pastures i conreus i el creixement descontrolat dels boscos i el risc d’incendis forestals associat, és a la base de la situació actual dels problemes que presenta la biodiversitat i el canvi climàtic al nostre país. Per conservar la biodiversitat cal treballar de forma inclusiva i no excloent als alcaldes i alcaldesses, a les persones, gestors i professionals que viuen i treballen en l’àmbit rural. Un àmbit, que pateix l’oblit de les polítiques públiques de fa molts anys tot i ser estratègic per a la sobirania alimentària i bioenergètica del país, a més d e ser el pilar dels serveis i valors ambientals que beneficien a totes les persones de Catalunya, siguin al món rural o metropolità.
Per últim insisteixen que desvincular la conservació de la biodiversitat del desenvolupament rural és un greu error en el plantejament de l’Agència i les conseqüències econòmiques i socials que sen poden derivar, de tirar endavant la llei, seran greus. La conservació i gestió de la biodiversitat ha d’anar de la mà i s’ha de comptar amb la implicació dels ajuntaments, el sector agrari i de serveis vinculats al medi natural, així com de la població local, si realment es volen assolir els objectius plantejats. Per això, li demanem que tingui en compte les demandes del territori i aturi l’aprovació de la llei, reconsiderant-la i cercant el màxim consens possible.