Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Més de 200 persones es concentren a Colera per exigir la reobertura del camí de ronda a la cala de Port Joan

Els propietaris d'una de les finques tenen el recinte tancat i la gent ha de passar per l'aigua

|

- Publicitat -

Més de 200 persones s’han concentrat aquest diumenge al migdia a la cala de Port Joan, a Colera (Alt Empordà), per exigir la reobertura del camí de ronda que creua el poble amb la platja de Garbet. El camí està tancat des de fa més de mig segle perquè pertany a una propietat privada. Aquests han decidit tancar el pas i això fa que la gent que hi vol passar hagi de creuar uns 150 metres de camí per l’aigua. La protesta estava organitzada per SOS Costa Brava i Iaeden Salvem l’Empordà de la mà d’altres entitats ecologistes i excursionistes. L’acció s’emmarca en un conjunt de protestes que fa SOS Costa Brava per exigir la reobertura de camins tradicionals que es troben en mans privades i que estan tancats al públic.

Publicitat

El cas del camí de ronda entre la platja de Garbet i Colera es remonta al franquisme, quan el propietari dels terrenys que hi ha va aprofitar la bona relació amb el règim per construir-hi un embarcador, algunes edificacions i fins i tot una piscina. Entremig de totes aquestes instal·lacions hi havia el camí de ronda, que va quedar tallat i enclotat en una propietat privada. Des d’aleshores, la ruta ha quedat interrompuda al llarg d’uns 150 metres i per aquells qui vulguin seguir endavant han de seguir el trajecte per l’aigua i arrapats a les roques.

Ara, les entitats Iaeden Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava exigeixen la reobertura de la via. Consideren que es tracta d’un camí “de domini públic”, tal com marca la Llei de Costes i exigeixen als actuals propietaris que permetin l’accés als veïns. Per contra, aquest estiu els propietaris volien posar tanques al voltant de tota la propietat, tancant encara més metres de camí de ronda. Les dues entitats van denunciar les obres perquè asseguren que faltaven els permisos municipals. De moment, han aconseguit aturar aquest projecte, malgrat que la gent que vol anar fins a la cala de Port Joan encara han de fer-ho passant per l’aigua.

Des de les entitats asseguren que és perillós passar per l’aiguaperquè les onades poden tirar a terra la gent que hi passi. A més, també hi ha perill de despreniment de roques si fa gaire vent, afegint encara més perill al camí.

Protesta

Per reclamar la reobertura del tram, les dues entitats acompanyades d’altres grups excursionistes i entitats ecologistes del territori han organitzat una protesta aquest diumenge al migdia. En ella s’hi han reunit més de 200 persones (segons els organitzadors), una part d’elles ha sortit des de Colera i una altra part des de Garbet. Els dos grups s’han reunit a la cala Port Joan, on hi ha el tall del camí de ronda. En aquest punt han llegit un manifest per exigir a les administracions que facin complir la normativa vigent. “Fa 36 anys que hi ha la Llei de Costes” recordava un dels membres de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot.

Per això exigeixen que les “administracions actuïn” i reobrin el camí tancat. De Ribot recorda que la normativa estatal “dona el dret de pas en una franja de sis metres de la costa”, una distància que compleix l’antic camí però que ara està enmig d’una propietat privada.

Després de la protesta, algunes persones han decidit pujar per l’antic camí per penjar una pancarta i seguir caminant fins a Garbet. Entremig, però, s’han topat amb la Guàrdia Civil, que ha demanat a la gent que sortís dels terrenys i fins i tot ha identificat a alguns dels que han penjat la pancarta, tal com han explicat membres de les dues entitats a l’ACN.

Acció en diferents camins

La protesta d’aquest diumenge a Colera és una de les moltes accions que organitza SOS Costa Brava per exigir la reobertura de camins de ronda al litoral gironí. Eduard de Ribot recorda que hi ha altres punts en situació similar, com ara Can Juncadella de Lloret de Mar (Selva) o alguns trams del camí de ronda de Begur (Baix Empordà) i també a Calella de Palafrugell (Baix Empordà). La plataforma d’entitats preveu seguir convocant accions de protesta en cada un dels punts tallats per reclamar-ne la reobertura.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut