Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Més de 2.500 jutges es dirigeixen a la Comissió Europea per alertar del “risc greu de violació de l’Estat de Dret” a Espanya

|

- Publicitat -

Segons una informació publicada aquest dilluns per diversos mitjans, com el diari El Mundo i El Nacional, les associacions judicials Associació Professional de la Magistratura (APM), Associació Francisco de Vitoria (AJFV) i Fòrum Judicial Independent (FJI), que representen a més de 2.500 jutges, han remès aquest dilluns una carta a la vicepresidenta de la Unió Europea per Valors i Transparència Vera Jourová i a el comissari Europeu de Justícia Didier Reynders on exposen la “situació de risc clar de violació greu de l’Estat de Dret a Espanya”.

Publicitat

Aquests col·lectius judicials comencen explicant que representen la immensa majoria de jutges associats del nostre país i que, “amb enorme pesar”, es veuen obligats a recórrer a la Comissió Europea “per posar en el seu coneixement la nostra inquietud davant l’actual panorama que plana sobre la independència judicial a Espanya, tot i saber que només en comptades ocasions la UE es pronuncia sobre assumptes d’organització interna”. Els membres de la carrera judicial sostenen que “tot i que la Comissió ha expressat la seva preocupació per la possible limitació de garanties a la independència judicial a Espanya, se segueixen ignorant les recomanacions que s’han anat proposant i, desafortunadament , es continua en la línia d’anar perforant mica en mica la independència judicial “.

“Ens dirigim a la Comissió Europea per posar de manifest el risc a què es veu sotmès l’Estat de Dret a Espanya a causa de la deriva legislativa per reformes de la Llei Orgànica de l’Poder Judicial (LOPJ) en tràmit. La primera reforma, ja en vigor, preveu un “apagada” de el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), a l’deixar sense funcions de designació de càrrecs judicials en la situació actual i fins que siguin renovats els seus components (vocals). la segona reforma prevista implica una rebaixa de les majories exigides en les Cambres Legislatives per a la designació dels vocals judicials, de manera que els partits de Govern per si sols puguin decidir l’íntegra composició de l’CGPJ “, exposen.

Aquestes associacions expliquen que consideren que “està en joc la separació de poders i la independència judicial, que és el suport de l’Estat de Dret, com a garantia de respecte dels drets humans, inseparable dels valors de dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat , que són fonaments de la nostra Unió Europea, i com a part del nostre patrimoni espiritual i moral de la Unió Europea, fundada sobre aquests valors indivisibles i basada en els principis de la democràcia i de l’Estat de Dret (Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea) “.

LA SEPARACIÓ DE PODERS, EN JOC
L’APM, AJFV i FJI demanen a la Comissió Europea que prengui coneixement de “les reformes legislatives sobre l’apagada i desapoderament de l’CGPJ i la seva colonització pels partits polítics, que comprometen els nomenaments d’alts càrrecs judicials, així com tota l’activitat governativa sobre jutges (disciplinària, promoció, formació, …), i amb això la seva independència i imparcialitat “. “Aquesta actuació posa en risc l’Estat de Dret, el que constitueix un risc clar de violació greu per part d’Espanya dels valors previstos en l’article 2 de el Tractat de la Unió Europea i per tant, de l’propi Dret de la Unió” i, a més, sostenen que des de l’àmbit de competència de la Comissió s’inste a el Govern d’Espanya perquè abordi les reformes legislatives que resultin compatibles amb les garanties que exigeix ​​el dret comunitari.

Els jutges espanyols recorden que la Comissió Europea, juntament amb altres institucions de l’gegant europeu i els seus estats membres, és “responsable de garantir el respecte de l’Estat de Dret com a valor fonamental de la nostra Unió i de vetllar perquè es observin la legislació, els valors i els principis de la Unió Europea”. Els togats proposen que, si els partits polítics no aborden les reformes legislatives necessàries, es valori la procedència de l’aplicació de l’Reglament 2020/2092 de Parlament Europeu i de Consell, de 16 de desembre de 2020, sobre la possible condicionalitat d’accés a les ajudes de la Unió a el respecte previ a la separació de poders.

Finalment, els membres de la magistratura demanen que “si no se soluciona la situació denunciada” s’iniciï el procediment previst en el Tractat de la Unió Europea davant la constatació de “risc clar de violació greu per part del Regne d’Espanya, com a Estat membre , dels valors previstos en l’article 2 i de l’Estat de Dret”. Immediatament els també juristes, Josep Costa i Jaume Alonso-Cuevillas, se n’han fet ressò:

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut