Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Més de 2.000 persones participen en la marxa per reclamar que arribin sediments per protegir el delta de l’Ebre

|

- Publicitat -

Més de 2.000 persones han recorregut aquest diumenge el quilòmetre i mig que separa Sant Jaume d’Enveja de Deltebre per reclamar la baixada de sediments pel riu Ebre i la protecció del Delta. L’acció, convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), és la primera gran mobilització per aquesta causa dels últims set anys. La portaveu de l’entitat, Matilde Font, ha insistit que per evitar la regressió del Delta calen mesures per al riu i no només per a la costa i ha defensat que no són excloents. La PDE ha exigit a les administracions l’aprovació d’un Pla de Protecció que prioritzi la regeneració del riu i ha criticat el nou Pla Hidrològic de l’Ebre, que considera que no aposta suficient per protegir el Delta els pròxims sis anys.

Publicitat

 

Un riu de gent ha sortit al carrer aquest diumenge al migdia per reivindicar solucions per a la regressió del Delta i reclamar que baixin sediments pel riu Ebre. El clam de ‘Salvem lo Delta’ l’ha capitanejat la Plataforma en Defensa de l’Ebre i ha rebut el suport de 61 entitats del territori. La marxa, iniciada a l’escola Sant Jaume, ha recorregut el centre de Sant Jaume d’Enveja fins a arribar al parc fluvial de Deltebre, on s’ha llegit un manifest i s’han fet diverses actuacions musicals amb el riu i el Delta com a denominador comú.

 

L’acció s’emmarca en els actes de memòria del temporal Glòria, que va afectar especialment la zona deltaica i que la PDE remarca que va ser “un punt d’inflexió” per a la zona. En aquest context, l’entitat es mostra “expectant” davant la redacció del Pla de Protecció, el qual demana que inclogui la regeneració del riu com una “prioritat” i ha celebrat l’aportació de 30 milions d’euros que es preveu per aquest pla.

 

Pel que fa al nou Pla Hidrològic de l’Ebre, la portaveu de la PDE, Matilde Font, ha criticat el document, el qual assegura que “deixa clares les prioritats del Ministeri i de la Confederació Hidrològica de l’Ebre”. Concretament, ha lamentat que les mesures relacionades amb el regadiu i nous embassaments tinguin un pressupost de 2.000 milions d’euros, mentre que les accions per protegir al Delta els pròxims sis anys no arribin als 20 milions.

 

En relació amb la culminació de les obres de descontaminació del pantà de Flix, Font ha apuntat que “no només han de baixar els sediments que hi ha en aquest embassament, sinó també els de Riba-roja, els de Mequinensa i els que es troben en més de 190 infraestructures que hi ha al llarg del riu”. Així, la portaveu de la plataforma ha instat a les administracions a començar a fer les proves pertinents per fer-ho possible.

 

Pròximes accions per concretar

 

La d’aquest diumenge ha estat la primera gran mobilització convocada per la PDE des del 2016, quan va concentrar unes 50.000 persones a Amposta per aturar el pla hidrològic i reclamar un cabal ambiental digne pel tram final de l’Ebre. L’entitat ha anunciat que les accions reivindicatives continuaran, si bé no han concretat en què consistiran ni quan es duran a terme. Aquesta setmana, una representació de la plataforma es va concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona per fer sentir les seves reivindicacions i remarcar que “el Delta no és un problema només dels ebrencs, sinó també de tots els catalans”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí