L’ONG animalista AnimaNaturalis ja ha recollit més d’11.000 signatures a tot l’estat per demanar al Ministeri de Cultura que les ajudes que s’han previst per al sector taurí per compensar la cancel·lació de curses de brau a causa del coronavirus es dediquin a altres àmbits de la cultura afectats pel confinament. “Creiem que no només el govern no ha de fer cas a les seves exigències, sinó que hauria de replantejar les ajudes a la tauromàquia i destinar-les on sigui més necessari, que serà també la recuperació dels diferents àmbits de la cultura, però de la cultura que compartim tots els espanyols, no només una minoria sense empatia ni compassió”, diu Aïda Gascón, directora de l’entitat.
Ja són més de 200 les curses de braus cancel·lades pel coronavirus, segons dades de ANOET, la patronal d’organitzadors d’esdeveniments taurins. En el cas dels tancaments i festes populars, la xifra de cancel·lacions s’eleva a 1.684, el 9,34% dels previstos per al 2020.
AnimaNaturalis va impulsar una iniciativa fa deu dies a la seva web, des d’on 11.000 persones ja han escrit una petició al ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribe, perquè no destini ajudes al sector taurí, després de la cancel·lació de les primeres curses de toros de la temporada. “Els taurins estan demanant plans de contingència, recuperació i suport als seus negocis des del govern”, explica Gascón.
AnimaNaturalis assegura que el sector taurí rep cada any partides pressupostàries de milers d’euros per finançar activitats taurines des ajuntaments, diputacions, autonomies i també des del govern d’Espanya, per subvencionar penyes, associacions, escoles i festejos de l’àmbit taurí. L’entitat ha estimat que una trentena d’ajuntaments de Catalunya destinen 1 milió d’euros de diners públics per a la realització de bous embolats, bous capllaçats i tancaments.
“Els recursos de l’administració pública no s’han d’usar per promocionar i contractar espectacles basats en l’abús i maltractament animal, menys encara en els propers mesos, en els quals es necessitarà tot l’esforç i suport públic per destinar-los als recursos sanitaris i a pal·liar els efectes econòmics per a les famílies, autònoms i empreses”, acaba Gascón.