L’associació Terraferida, dedicada a denunciar el creixement urbanístic desaforat a l’illa de Mallorca, ha realitzat un estudi comparatiu dels canvis territorials a Mallorca entre 2015 i 2021. Per fer-ho, s’han dedicat a analitzar les fotografies aèries de l’illa, la qual cosa els ha permès detectar les ampliacions d’habitatges preexistents, així com els de nova planta construits en sòl rústic. Les xifres que aporten aquest estudi són impactants: 2.054 habitatges unifamiliars en sòl rústic hi han estat detectats. D’aquests, 1.002 són cases de nova planta, mentre que 1.052 són ampliacions d’habitatges preexistents.
La superfície construïda amb totes aquestes intervencions és de 4,1 quilòmetres quadrats, la qual cosa ha suposat una transformació de sòl rústic equivalent a tres vegades el centre històric de Palma. L’associació Terraferida denuncia que això «malbarata una gran extensió de territori de manera absurda. Els 4,1 km2 urbanitzats dins sòl rústic possibiliten ‘només’ al voltant de 3.000 noves places residencials, mentre que multipliquen per 3 la superfície del centre històric de Palma, on viuen desenes de milers de persones. Mai en la historia s’havia destrossat tant de territori per un nombre d’habitatges semblant».
Per Terraferida, el problema no son només els habitatges en si mateixos: “Les dades mostren també una realitat desconcertant: la superfície mitjana ocupada per cada habitatge és de 3.500 m2, el que multiplica per 11,5 els 300 m2 permesos per a l’edificació. Edificis i infraestructures annexes, aparcaments, camins d’accés exclusiu, solàriums i piscines acaben desfigurant parcel·les de diverses hectàrees, multiplicant també l’impacte ambiental i paisatgístic i consumint nous recursos com l’aigua i l’energia.”
Pel que fa a la repercussió i distribució territorial dins de l’Illa, expliquen que hi ha alguns municipis més afectats que d’altres: “els municipis del Llevant i el Migjorn presenten una major superfície afectada dins el període d’estudi. La superfície ocupada per nous unifamiliars l’encapçalen Santanyí, Manacor, Felanitx, Campos, ses Salines i Llucmajor. Es constata, idò, que la construcció de l’autopista Llucmajor- Campos ha esdevengut una infraestructura clau en aquest procés urbanitzador.”
Per posar fre a aquesta situació, Terraferida proposa una moratòria immediata de construccions residencials en sòl rústic i la protecció definitiva del sòl rural, un nou Pla Territorial Insular (PTI) que el protegeixi de manera efectiva i en privilegiï els usos agraris, naturals i educatius, un pla de rehabilitació d’habitatges dins els centres històrics del pobles i ciutats de Mallorca amb criteris socials i que permeti crear nous llocs de feina si són necessàris i, finalment, que es reforci de manera significativa la inspecció del lloguer turístic i l’Agència de Defensa del Territori per combatre també la il·legalitat.