Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Menors migrants es formen per treballar com a tractoristes mitjançant un curs a les Borges Blanques

La iniciativa vol ser una via d'inserció laboral i pal·liar la manca de professionals al sector

|

- Publicitat -

L’Escola Agrària de les Borges Blanques del departament d’Acció Climàtica, la Fundació Comunitària Raimat Lleida (FCRL) i la Fundació Obra Tutelar Agrària han fet possible que un grup de menors migrants es formin per treballar com a tractoristes. Mitjançant un curs al centre de la capital de les Garrigues, adolescents procedents d’Albània, Gàmbia, Guinea Conakry, Marroc, Pakistan i el Senegal, han après diferents operacions mecanitzades que es fan a les explotacions agràries i també s’han format en matèria de prevenció de riscos laborals. La iniciativa vol ser una via d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social i alhora pal·liar la manca de tractoristes detectada al sector agrari.

Publicitat

Els joves consultats per l’ACN han considerat que aquest projecte és una oportunitat per intentar trobar feina quan deixin d’estar tutelats per la Fundació Obra Tutelar Agrària. “Ara que he acabat aquest curs vull ser un bon tractorista i treballar al camp”, ha explicat l’Ahmedoune, un adolescent senegalès que fa uns anys va arribar en pastera a l’Estat des del Senegal. En la mateixa línia, el Manuel, un jove d’origen albanès, ha valorat molt positivament la iniciativa perquè li agrada “molt” el camp i amb el curs tindrà més facilitats per trobar feina.

Precisament, el projecte vol servir per incorporar al mercat laboral més persones capaces de conduir un tractor, una necessitat detectada entre el sector agrari en els darrers anys. Davant d’aquesta necessitat, la FCRL va proposar aquesta iniciativa a l’Escola Agrària i ja s’han celebrat tres edicions, en les quals hi ha participat menors migrants i treballadors sense formació prèvia que volien millorar les seves habilitats.

“Els pagesos a vegades no tenen el temps, els mitjans o la paciència suficient per formar joves que mai han conduït un tractor i els preocupa molt que el puguin fer malbé. Per aquest motiu, incidim molt en el fet que els alumnes procurin conduir el vehicle de manera molt delicada, fluida i vetllant per la mecànica”, ha dit el cap d’estudis de l’escola agrària de les Borges Blanques i instructor del curs, Ferran Camp.

“Persones formades als nostres cursos ja estan treballant en empreses. Aquest és el cicle que realment volem tancar: formació de qualitat tant teòrica com pràctica a l’escola agrària, i després l’accés al món laboral”, ha explicat la presidenta de la FCRL, Elena de Carandini, que ha afegit que el projecte s’està “consolidant” gràcies a l’aliança amb col·laboradors com la Fundació United Way, John Deere i concessionaris Vicens.

Per la seva banda, Bruno Berini, de la Fundació Obra Tutelar Agrària, ha explicat que els joves que tenen tutelats van a l’escola durant el curs i quan arriba l’estiu promouen que participin en cursos de formació professional, com és el cas de les Borges. “Això és una via d’inserció laboral, ja que els permet especialitzar-se i tenir més oportunitats per trobar feina”, ha valorat.

Per la seva banda, Marina Fuentes, directora general de United Way Espanya, s’ha mostrat orgullosa dels joves. “No és fàcil per a persones que venen d’altres països aconseguir una inclusió social completa: aprendre l’idioma, formar-se en llocs rellevants i necessaris per a la comunitat d’acollida i trobar feina”, ha expressat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut