Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Mas no vol tenir cap paper al PDeCAT i insisteix a “recosir” la relació amb JxCat i treballar per la unitat sobiranista

|

- Publicitat -

Artur Mas no tindrà cap paper en la nova executiva del PDeCAT. Fonts de l’entorn de l’expresident han explicat a l’ACN que es vol limitar a ser un associat més del partit, encara que el PDeCAT renovi els càrrecs de l’executiva aquesta primavera. Així, Mas rebutjarà tenir cap tipus de responsabilitat a la nova direcció, encara que l’actual president, David Bonvehí, en deixi la presidència en mans de la qui va ser cap de llista el 14-F, Àngels Chacón. El PDeCAT sí que voldria comptar amb Mas com un actiu més -segons reconeixen des de la direcció-, però assumeix que l’excap del Govern i del propi partit vulgui mantenir un rol discret. De fet, Mas només s’implicaria per “recosir” la relació amb JxCat, i treballar per la unitat independentista.

Publicitat

Després de la desfeta electoral del 14-F, on el PDeCAT no va aconseguir obtenir representació parlamentària, el partit es prepara per una profunda renovació tan orgànica com econòmica i estructural. La formació postconvergent confia en els més de 200 alcaldes que ostenta arreu del territori, i en els quatre diputats que manté al Congrés, de cara a assegurar el futur del partit, almenys a curt termini. Per tot això, el PDeCAT preveu convocar un Congrés Nacional abans del juny, on tot apunta que Bonvehí deixarà la presidència del partit.

 

Diverses fonts de l’executiva, així com de càrrecs locals i comarcals del PDeCAT, expliquen a l’ACN que Chacón està cridada a ser la dona forta del partit, tan a nivell orgànic -en lideraria la direcció-, com a reclam electoral. Enmig d’aquesta renovació, la formació nacionalista voldria comptar amb Mas com un actor amb pes i un actiu rellevant. Els demòcrates, però, ja intueixen que el seu expresident no farà cap pas endavant. De fet, en les reunions del partit per valorar el 14-F no s’ha parlat del rol de Mas, ni tampoc en les converses per planificar el futur immediat de la formació.

 

En aquesta línia, Mas ja no va assistir al Consell Nacional del cap de setmana passat -no ho fa des que va deixar el lideratge del partit, el gener de 2018. El 129è president de la Generalitat es desmarca de qualsevol paper en la presa de decisions del seu partit. Considera que ja va fer prou en interrompre el seu discrecional per entrar en la campanya del 14-F, i donar suport a Chacón.

 

Mas es va implicar en la segona meitat del calendari amb un discurs discret, institucional, i sempre evitant el xoc contra JxCat -una actitud que ha aixecat força crítiques entre la direcció del PDeCAT. L’exlíder de CDC vol mantenir-se ara fora de la primera i segona línia política.

 

En tot cas, Mas reserva la seva implicació per “recosir” les diferències amb JxCat, segons apunten des del seu entorn. En aquest sentit, té pendent reunir-se a Bèlgica amb el líder de Junts, Carles Puigdemont, -tot i que la prioritat del 130è president passa ara per les negociacions amb ERC i CUP, així com la seva nova situació a Europa després de la pèrdua de la immunitat. Mas manté l’objectiu de reconciliar l’espai postconvergent entre PDeCAT i JxCat, sobretot després que Esquerra obtingués l’hegemonia de l’independentisme el 14-F.

 

Situació delicada del PDeCAT

 

La situació econòmica ha deixat el partit molt tocat. El pressupost del 14-F va ser de 690.000 euros, una despesa que la direcció confiava a recuperar amb les subvencions parlamentàries, a les quals ja no hi opta en no haver obtingut representació a la cambra -el PDeCAT va obtenir un 2,72% de vots, a les portes del 3% necessari. La despesa se suma al passiu que ja acumula el partit, amb pagaments pendents a proveïdors i l’ERO a les treballadores.

 

La causa judicial de CDC -en concurs de creditors- pot empitjorar encara més la situació econòmica i la viabilitat del projecte de Bonvehí. El PDeCAT nega ser el successor econòmic de l’autoliquidada Convergència, però la decisió la prendrà l’Audiència Provincial de Barcelona. Una de les possibilitats és que el PDeCAT hagi d’assumir la multa del cas Palau i de les despeses derivades del cas 3% a l’Audiència Nacional.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut