Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Mas Guix explica que Junts era el “soci prioritari” per als pressupostos del Govern, però que “dos no pacten si un no vol”

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que Junts era el “soci prioritari” del Govern per pactar els pressupostos i no el PSC però ha lamentat la manca de voluntat per arribar a una entesa. “És evident que hauríem preferit un acord amb vostès però dos no pacten si un no vol”, ha dit Mas en la rèplica a les intervencions dels grups al ple del Parlament d’aquest dimarts.

Publicitat

La titular d’Economia ha demanat “memòria i coherència” i ha retret a Junts que critiqui “un acord puntual” amb els socialistes quan “tenen un acord permanent amb el PSC a la Diputació de Barcelona”. D’altra banda, la consellera ha rebutjat la retòrica de “l’asfixia tributària” i descarta abaixar impostos en un “context d’incertesa”.

Mas Guix ha demanat als grups que han presentat una esmena a la totalitat -Junts, PP, Cs i Vox- “superar debats de curta volada i mirar més enllà” per incidir positivament en la societat en un context econòmic en el qual “les oportunitats i amenaces coincideixen com mai en temps i intensitat”.

Gran part de la intervenció de la consellera ha servit per contestar les crítiques de Junts, exsoci de l’Executiu. La titular d’Economia ha lamentat el ‘no’ del partit que lidera Carles Puigdemont malgrat que “el 79% de les peticions van ser encaixades a la proposta d’acord”. En aquest punt, Mas Guix ha dit que Junts era “el soci prioritari pel Govern” en la negociació dels comptes, que finalment s’han pactat amb PSC i els comuns.

La consellera ha retret a Junts que critiquen l’acord “puntual” amb els socialistes quan el partit té un pacte “permanent” amb el partit de Salvador Illa per governar la Diputació de Barcelona. A més, ha demanat un exercici de “memòria i coherència” tot recordant que l’anterior conseller d’Economia, Jaume Giró, es va reunir amb el PSC i es mostrava disposat a incorporar-los a la negociació dels comptes.

En un pla més econòmic, ha defensat els postulats fiscals dels comptes que no inclouen rebaixes fiscals per compensar la recaptació més gran per la inflació. “Els ingressos addicionals no se’ls queda el Govern, no els guardem en cap calaix sinó que tornen a la ciutadania”, ha dit.

Et pot interessar  Junts i ERC es mostren disposats a votar a favor de la reforma fiscal d'aquest dijous, que ara depèn de Podem

Els pressupostos no inclouen la deflactació dels trams autonòmics de l’IRFP, una mesura que per Mas Guix busca “titulars” i és “regressiva”, amb “beneficis molt reduïts per les rendes més baixes” però amb un “impacte alt” per les arques públiques, de 107 milions d’euros.

La consellera ha afirmat si s’hagués assumit la proposta de deflactar l’IRPF un 3,5% en tots els trams les rendes més baixes que cotitzen IRFP tindrien un increment anual de 60 cèntims mentre que el 10% amb més recursos guanyarien 130 euros. “El context d’incertesa econòmica demana reforçar el sector públic i no fer-lo més petit”, ha afirmat.

En aquest sentit, la consellera rebutja la retòrica de “l’asfixia tributària” dels tributs propis, que representen el 2% dels ingressos fiscals i ha assegurat que Catalunya és la cinquena comunitat amb més pressió fiscal de l’Estat.

De la mateixa manera, ha rebutjat els discursos de PP, Cs i Vox que “pronostiquen el desastre econòmic” sense aportar dades. Segons Mas, Catalunya està en un context incert com la resta d’economies europees, però “ha mostrat una solidesa més gran de l’esperada”.

Amb relació a la CUP, que també ha presentat una esmena a la totalitat als comptes, Mas Guix ha lamentat que no haguessin fet les propostes que han expressat a la cambra catalana quan es negociaven els pressupostos. “No vam tenir ni una reunió”, ha afirmat, abans de recordar als anticapitalistes que “només amb discursos crítics no es canvien les coses”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut